ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГОтримувачів субсидій перевірятимуть по-новому

Отримувачів субсидій перевірятимуть по-новому

В Україні до кінця цього року розроблять єдину базу всіх одержувачів соціальних виплат.

Відповідне рішення прийняли на засіданні уряду 19 липня, про це повідомляє «Сегодня».

Як припускають в Кабміні, це дозволить спростити процедуру перевірки «пільговиків». У базі буде відображатися інформація про зміну місця проживання, смерті і т.п. Розпоряджатися інформацією буде Міністерство соціальної політики, а оновлювати дані – місцева виконавча влада і структурні підрозділи органів соцзахисту.

«Мова йде про створення єдиного реєстру отримувачів субсидій, який буде в розпорядженні Мінсоцполітики», – заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман на засіданні уряду.

При цьому прем'єр зазначив, що реєстр дозволить поліпшити процес верифікації субсидіантів.

Нагадаємо, верифікацію проводить Міністерство фінансів, для цього у відомстві створили спеціальний відділ. Їх завдання – зіставити інформацію з різних державних служб і знайти можливі порушення. Наприклад, якщо в реєстрі є інформація, що сім'я, яка користується субсидією, купила будинок, квартиру або земельну ділянку на суму понад 50 тисяч гривень, то на наступний сезон знижку такій сім'ї не продовжать. Якщо ж виявиться, що покупка була зроблена в минулому сезоні, але субсидіант не сповістив про це, за новими правилами з такої сім'ї можуть стягнути суму нелегально використаної знижки.

Ще в кінці минулого року парламентський комітет з питань соціальної політики рекомендував міністерству задуматися про створення такого реєстру. Як говориться в звіті комітету, відсутність реєстру не дозволяє надавати субсидії за місцем фактичного проживання, а не за пропискою.

«Зараз проблемним залишається питання про надання субсидії за місцем фактичного проживання громадянина, а не за місцем реєстрації. Однак, Міністерство соціальної політики України на звернення Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини поінформувало про неможливість перегляду порядку призначення житлової субсидії за фактичним місцем проживання через відсутність єдиної бази даних одержувачів субсидій, оскільки за таких умов стає неможливим контроль за цільовим використанням відповідних бюджетних коштів», – йдеться в рекомендаціях комітету.

Експерти громадянської мережі «Опора» впевнені: в єдиній базі повинна міститися інформація про смерть, переїзді, втрати паспорта субсидіанта. Такий єдиний облік спростить процедуру контролю. За інформацією Міністерства соцполітики, на даний момент реєстр тільки створюється. Зроблять його до кінця цього року, а запустять в січні 2018 го.

Відзначимо, забрати або не продовжити субсидію на наступний сезон можуть через:

Велику покупку (на суму від 50 тисяч гривень)

Додатковий дохід, який приховали в декларації

Заборгованість за комуналку як мінімум за два місяці

Дохід, який дозволяє самостійно оплачувати комунальні послуги

Зміну місця проживання

Оформити знижку можна тільки в тій квартирі, в якій проживаєш. Навіть якщо це орендоване житло, отримати «знижку» повинен не власник квартири, а орендар. При цьому в інтернеті можна десятки оголошень про здачу квартири з вже оформленою субсидією в оренду практично в будь-якому місті. Якщо соціальний інспектор дізнається, що субсидія видавалася не за місцем фактичного проживання, всю використану знижку доведеться повернути в бюджет. Засоби або спишуть з рахунку, або змусити виплатити через суд.

У минулому році планувалося, що верифікація дасть економію в п'ять мільярдів гривень. Мінфін перевірив десятки мільйонів пенсіонерів і субсидіантів, однак очікуваного результату досягти не вдалося. Наприклад, серед 12 мільйонів пенсіонерів підтверджені порушення виявили тільки у 59 осіб.

«Обміну даних заважає відсутність певного єдиного ідентифікатора, який використовувався б у всіх реєстрах. Крім того, часто інформацію за певними реєстрами не об'єднують в електронному вигляді на центральному рівні, а натомість існують окремі обласні реєстри. Зокрема, за словами начальника Управління верифікації та моніторингу виплат Мінфіну Андрія Рязанцева, в грудня 2016 відсутня навіть централізована база паспортів. Тому обмін інформацією став великим викликом для ініціаторів верифікації», – прийшли до висновку експерти Офісу з фінансового та економічного аналізах у Верховній Раді.

В цьому році, як пояснили сайту «Сегодня» в Міністерстві фінансів, верифікація триває. Сам процес перевірки планують змінити не тільки завдяки єдиного реєстру субсидіантів, але і за допомогою соціальних інспекторів. Уряд розробив законопроект, згідно з яким «ревізори» отримають права перевірити матеріальне становище українців. Наприклад, досліджувати умови життя. Як і реєстр, соціальні інспектори можуть приступити до роботи вже в наступному році.

 

 
Коментарі (0)