ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаПаливо Westinghouse зможе використовуватися ще на двох блоках ЗАЕС

Паливо Westinghouse зможе використовуватися ще на двох блоках ЗАЕС

Держінспекція ядерного регулювання України визнала можливим використання ядерного палива американської компанії Westinghouse на двох енергоблоках Запорізької АЕС.

Про це з посиланням на прес-службу держінспекції повідомляє БізнесЦензор.

Йдеться про енергоблоках №1 і №4 Запорізької АЕС.

"Роботи по використанню ядерного палива виробництва компанії" Westinghouse "на АЕС України здійснюються ДП" НАЕК "Енергоатом" з метою диверсифікації джерел ядерного палива для АЕС України та уникнення залежності від монопольного постачальника ", - йдеться в повідомленні

В даний час паливо Westinghouse експлуатується в складі змішаних активних зон енергоблоків № 2, 3 Южно-Української АЕС, № 5 Запорізької АЕС, і готується до завантаження в активну зону енергоблоку №3 Запорізької АЕС.

Читайте також: Південно-Українська відключила для проведення ремонту енергоблок №1

Як повідомляв БізнесЦензор, в 2016 році Україна збільшила в грошовому обчисленні імпорт ядерного палива у компанії Westinghouse в 5 разів з 32,688 млн доларів до 162,028 млн доларів, а у компанії "ТВЕЛ" (Росія) знизила на 36,7% з 610,883 млн доларів до 386,782 млн доларів у порівнянні з імпортом в 2015.

З метою диверсифікації джерел постачання ядерного палива для українських АЕС "Енергоатом" спільно Westinghouse у 2000 році почав реалізацію проекту кваліфікації ядерного палива цієї фірми.

У березні 2008 року "Енергоатом" уклав з Westinghouse Electric Sweden (Швеція) комерційний контракт на забезпечення в 2011-2015 рр. свіжим ядерним паливом від трьох до шести енергоблоків АЕС України з реакторами типу ВВЕР-1000. У 2014 році сторони домовилися розширити і продовжити його до 2020 року.

 

 
Коментарі (0)