ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаПарниковий ефект профінансує ремонт українських шкіл

Парниковий ефект профінансує ремонт українських шкіл

Школам Прикарпаття обіцяли направити 3 млн грн на утеплення будівель навчальних закладів. Джерелом коштів стала реалізація кіотських механізмів щодо фінансування проектів по зменшенню викидів в атмосферу.

В учбових закладах Івано-Франківської області проведуть заміну старих вікон на енергозберігаючі металопластикові вікна. Три школи області – Косівська  загальноосвітня школа №1 І – ІІІ ступенів, Яворівська та Пістинська загальноосвітні школи І – ІІІ ступенів отримають 3 млн грн на утеплення будівель. Про це голова обласної державної адміністрації Василь Чуднов домовився з Міністром екології та природних ресурсів Олегом Проскуряковим, повідомляє прес-служба Івано-Франківської ОДА.

Пан Чуднов також розповів, що кошти будуть направлені у наслідок реалізації в Україні механізмів Кіотського протоколу, які спрямовані на скорочення викидів парникових газів в атмосферу.

Це не перший проект, який реалізується за механізмами «зелених» інвестицій та спільного впровадження, передбачені Кіотським протоколом. Як раніше повідомляла «У.К.», майже 1 млрд грн кіотських коштів буде спрямовано на модернізацію 95 вагонів Київського метрополітену Святошинсько-Броварській лінії. У Донецькій області у минулому році був затверджений проект модернізації системи опалення Горлівки, який також реалізується в рамках Кіотського протоколу. Загальна сума проекту, згідно з яким у 300-тисячне місто має бути поставлено сучасне теплове обладнання японського виробництва, оцінюється в 440 млн грн. Також, на енергозбереження об'єктів 4-ох районів Львівщини в 2013 році направили 46 млн грн кіотських коштів.

Нагадаємо, Кіотський протокол став передумовою угоди, підписаної в 2009 році угоди Нацагентством екологічних інвестицій та інновацій (зараз ДАЕІ) та японською Організацією з розробки нових енергетичних і промислових технологій (NEDO). В результаті Україна отримала більше 3 млрд грн, продавши Японії право на викид 30 млн одиниць встановленої кількості (ОВК; відповідає 1 т діоксида углерода). Згідно з нормами Кіотського протоколу, виручені таким чином кошти можуть бути реалізовані тільки за схемою «зелених» інвестицій, яка передбачає закупівлю енергозберігаючого обладнання у покупця вуглецевих квот. 

 
Коментарі (0)