ГоловнаНовини ЖКГОпалювальний сезон 2023-2024Підприємства активно закуповують вугілля перед опалювальним сезоном

Підприємства активно закуповують вугілля перед опалювальним сезоном

В одеський порт "Південний" прибув ще один балкер з імпортним вугіллям

В одеський порт "Південний" прибув ще один балкер з імпортним вугіллям. Паливо для українських ТЕС везли кілька тижнів, і з настанням осінніх холодів воно може стати визначальним, відзначають експерти. 315 тис. Тонн з чотирьох балкерів вже є, п'ятий очікується через місяць.

Уже з першими заморозками ця, здавалося б, непоказна чорна кам'яна маса запалає кіловатами електрики в наших лампочках і домашніх обігрівачах, буде рухати ліфти і тролейбуси, живити помпи водопроводів і зарядки мобілок.

Просто зараз, в ці хвилини, в Одесі розвантажують суду з Південної Америки, якими доставили в Україну 80 тис. Тонн вугілля.

"В даному випадку це - колумбійський вугілля, близько трьох тижнів займає перехід", - пояснює заступник начальника по комерції вантажного району порту "Південний" Володимир Павлусенко.

Імпортне вугілля Україна була змушена купувати і раніше. У минулому році везли сотні тисяч тонн з Африки і США. Тепер - з Колумбії. Експерт Дмитро Марунич каже, що Україна перетворилася з продавця вугілля в покупця саме через окупацію Донбасу. А кіловати, отримані від спалювання корисних копалин, є наріжним каменем нашої енергосистеми. Вони біжать по дротах в пікові години або покривають недолік, коли припиняються атомні енергоблоки, як ось зараз, коли 5 з 15 блоків атомних станцій на ремонті, а гідрогенерація виробляє значно менше кіловат, ніж планували.

"Ситуація досить складна. Якщо не забезпечити достатній обсяг і стабільний підвезення (палива), то можемо мати серйозні проблеми з електроенергією, (її) поставками в окремі населені пункти і поставками тепла", - говорить співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич.

Власне, тому й купується імпортне вугілля ось уже кілька років. До середини літа по формулі "Роттердам +" - по 1700 гривень за тонну. З липня, коли стартував ринок електроенергії, повинні платити на 200 гривень більше.

"Імпорт - це неминуче зло. Без нього в найближчі роки ми просто не зможемо зберегти нашу теплову енергетику. Ми стільки вугілля не видобувають. За шахтам, м'яко скажемо, або жорстко, - ситуація плачевна. Падіння видобутку з початку року в окремі періоди перевищувала 9 %, зараз - близько 7% ", - пояснює Дмитро Марунич

Експерти сходяться на думці, що Україна повинна докуповувати вугілля мінімум ще кілька років. У приватній компанії, яка закупила паливо, кажуть, що не тільки купували імпортну, а й збільшили власний видобуток.

 

 
Коментарі (0)