ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняПідприємства скорочують заборгованість перед «Нафтогазом»

Підприємства скорочують заборгованість перед «Нафтогазом»

Підприємства ТКЕ та ТЕЦ скорочують заборгованість перед НАК «Нафтогаз України». Найбільшими боржниками традиційно є підприємства Донецької, Луганської областей та Криму

Заборгованість підприємств-боржників перед НАК «Нафтогаз України» за використаний природний газ зменшилась на 959 млн грн (4,2%) та складає 22,1 млрд грн, повідомляє прес-служба НАК.

Станом на 22 березня 2016 р. сумарна прострочена заборгованість підприємств ТКЕ, ТЕЦ та прямих промислових споживачів перед НАК «Нафтогаз України» складає близько 22,1 млрд грн. В порівнянні з минулим тижнем заборгованість зменшилась на 959 млн грн (4,2%).

Борг підприємств ТКЕ та ТЕЦ за природний газ, що буі використаний для виробництва теплової енергії, складає придлизно 87% від загальної суми заборгованості, борг ТЕЦ за природний газ, використаний для виробництва електроенергії — 9%, заборгованість, що створилась у промислових споживачів — близько 4%.

ПАТ Київенерго заборгувало за газ, використаний для виробництва теплової та електричної енергії, 974 млн грн. За минулий тиждень сума заборгованості зменшилась на 347 млн грн (26,2%). 

Найбільша прострочена заборгованість за використаний природний газ за 2016 р. серед підприємств ТКЕ та ТЕЦ накопичена у підприємств Дніпропетровської (656 млн грн), Харківської (466 млн грн), Донецької (376 млн грн) областей.

В середньому, рівень розрахунків у 2016 р. за природний газ для виробництва теплової енергії складає 61%. Найнижчі показники за рівнем розрахунків спостерігаються у підприємств Донецької (20%), Кіровоградської (27%) та Тернопільської (29%) областей. 

У той же час підприємства ТКЕ і ТЕЦ Закарпатської (100%), Чернівецької (81%), Черкаської (76%) областей та м. Києва (91%) показують найвищий рівень розрахунків.

Ситуація із заборгованістю генеруючих підприємств наступна:

15 споживачів із 23 підприємств ТЕЦ мають досить значну заборгованість. Це підприємтсва Харківської, Донецької, Дніпропетровської, Київської, Луганської, Львівської, Херсонської, Полтавської, Миколаївської, Одеської областей, АР Крим, м. Севастополя, м. Києва.

У ПАТ Харківська ТЕЦ-5 спостерігається найбільший сумарний борг (372 млн грн), ПАТ Кримтеплоелектроцентраль (364 млн грн), ПАТ Дніпродзержинська теплоелектроцентраль (299 млн грн), ПАТ Херсонська ТЕЦ (214 млн грн) та ДП Зуївська експериментальна ТЕЦ (206 млн грн). 

Слід зауважити, що загальний борг цих п’яти підприємств складає 73% від сумарної заборгованості перед НАК «Нафтогаз» у цій категорії.

 

 
Коментарі (0)