ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГПенсійна реформа заборонить пенсіонерам працювати

Пенсійна реформа заборонить пенсіонерам працювати

Українцям доведеться вибирати між пенсією і зарплатою: готують зміни

Черговим сюрпризом для українських пенсіонерів від уряду, після проведення пенсійної реформи, стануть нові правила: зокрема, одночасно не можна буде отримувати пенсію і працювати, передає «УМ».

 «У всьому світі діє правило - або пенсія, або зарплата, - пояснює міністр соціальної політики Андрій Рева. - Після проведення пенсійної реформи, коли пенсія стане достатньою, потрібно встановити правило - або ти працюєш, отримуєш зарплату і виходиш на пенсію трохи пізніше, але пенсія у тебе буде більше. Або ти йдеш відразу і отримуєш пенсію, але не працюєш ».

Рева попередив, що якщо роботодавці будуть оформляти пенсіонерів неофіційно, то це буде каратися штрафами.

 «Штраф - 320 000 гривен. Будь ласка. Можна не оформляти », - іронічно зауважив міністр.

Перш за все буде введена автоматична норма про щорічне перерахунок пенсій для захисту від інфляції: з урахуванням фінансових можливостей солідарної системи, але не менше ніж на 50% від зростання середньомісячних зарплат за три роки і на 50% від індексу споживчих цін.

По-друге, закон не передбачає підвищення пенсійного віку, але вводить вимоги до страхового стажу: для виходу на пенсію в 60 років потрібно буде мати 25 років страхового стажу; при стажі від 15 до 25 років на пенсію можна буде вийти в 63 роки; якщо стаж «не дотягує» до 15 років - в 65 років, а ті люди, у яких зовсім немає страхового стажу, зможуть претендувати на соціальну допомогу при досягненні 63 років, а розмір допомоги визначатиметься, виходячи з рівня доходів сім'ї пенсіонера.

Усі нормативи мінімального страхового стажу збільшуються на один рік кожні 12 місяців до 2028 року. Таким чином, з 2028 для виходу на пенсію в 60 років потрібно буде мати 35 років страхового стажу. Один рік стажу варто 16896 грн. Можна купити до п'яти років стажу, які обійдуться потенційному пенсіонерові в 84480 грн.

 

 
Коментарі (1)
Коля Пухов
12 Липня 2018 p. 20:35
Це мабуть буде єдине розумне рішення уряду за весь час української незалежності.