ГоловнаПублікаціїТарифи ЖКГПерерахунок плати за опалення: хто несе відповідальність

Перерахунок плати за опалення: хто несе відповідальність

Українцям обіцяють перерахувати плату за опалення в разі некоректного надання послуги. Хто за це відповідає та коли відбудеться перерахунок –читайте у щотижневому огляді новин від «У.К.».

Тиждень, що минає відзначився новиною для українців про перерахунок плати за опалення в разі некоректного надання послуги. Зокрема, у Кабміні заявили, за кожен градус у квартирі якій нижче 18 градусів, рахунок повинен бути зменшений на 5%. А  якщо в оселі 12 градусів Цельсія, то сплачувати по цьому рахунку взагалі не потрібно. 

«Наприклад, якщо в вашій квартирі температура не 18 градусів, а 16 градусів, то це означає, що рахунок за житлово-комунальні послуги за цей період повинен бути зменшений на 10%. В тому випадку, якщо температура в вашій оселі 12 градусів, то ви взагалі не повинні сплачувати по цьому рахунку. Але для цього так само зробіть акт, передайте його до підприємства теплокомуненерго. І це підприємство зобов’язане, я підкреслюю, зобов’язане здійснити перерахунок того рахунку, який виставлений в вашу квартиру», - сказав Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.
 
Чиновник закликав громадян, в квартирах яких температура нижча 18 градусів Цельсія, звертатися до підприємства теплокомуненерго, ЖЕК чи ОСББ з проханням запросити комісію, яка складе акт. 
 
За словами Прем’єра, така комісія повинна прибути протягом 72 годин. У випадку, якщо протягом цього часу вона не прибула, громадяни мають право самостійно скласти відповідний акт, який має бути засвідчений підписами двох свідків, що температура у квартирі дійсно нижче 18 градусів.
 
Проконтролювати, щоб теплокомуненерго перерахували виставлені населенню рахунки  за опалення, Кабмін доручив  Міністерству регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.
 
З цього приводу, у Мінрегіоні  провели селекторну нараду з підприємствами теплокомуненерго щодо перерахунку виставлених населенню рахунків за опалення. 
 
За підсумками наради, у відомстві вирішили перекласти відповідальність за стан проходження опалювального сезону і проведення розрахунків на місцях на керівників областей. 
 
«Ви відповідаєте за якість і кількість тих рахунків, які сьогодні виставляються нашим споживачам», - заявив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко.
 
Так, Міністр підкреслив, що якість послуг та справедлива ціна на ці послуги повинна бути забезпечена безумовно.
 
«Населення буде платити за те, що реально спожито, а не за те, що нараховане тепловиками, і зможе зекономити. Для цього розроблена конкретна зрозуміла методика, яку вже отримали всі комунальні служби», - підкреслив він.
 
 
У свою чергу, заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Едуард Кругляк повідомив, що у платіжках за грудня вартість послуг з централізованого опалення вказана вже з відповідним перерахунком в залежності від температури повітря або в разі ненадання чи неякісного надання таких послуг. 
 
«Основними чинниками, що визначають розмір щомісячної плати за послуги з централізованого опалення відтепер є фактична температура зовнішнього повітря у розрахунковому місяці, тривалість опалювального сезону і середньозважена річна витрата теплової енергії протягом опалювального сезону, фактична кількість діб надання послуги та календарна кількість діб», — сказав пан Кругляк.
 
При цьому, у Міненерго виступили із критикою  підприємств теплокомуненерго за завеликі витрати газу в умовах не надто низьких температур.
 
«Що стосується ТКЕ: на сьогодні ми споживаємо на 15-20 млн куб. м газу на добу більше, ніж в грудні (за порівняної температури – ред.). Мені незрозуміло, чому ви не відстежуєте температуру довкілля», - заявив Міністр енергетики і вугільної промисловості Володимир Демчишин.
 
Міністр зазначив, що у випадку «переопалення» у ТКЕ виникатимуть дисбаланси - вони отримуватимуть від споживачів менше коштів, ніж вартість усієї наданої ними теплової енергії.
 
«Я не знаю, за який рахунок ви збираєтеся це компенсувати. Компенсації відповідно до різниці в тарифах цього року не передбачено», - резюмував він.
 
Окрім того, у Міністерстві енергетики та вугільної промисловості наполягають на перерахунку спожитого газу в жовтні минулого року, виходячи з постанови про лімітний обсяг у розмірі 1200 куб. м палива в опалювальний сезон за ціною в 3,6 грн за кубічний метр палива.  
 
«Протягом жовтня були платіжки, які відповідали першій постанові (про щомісячний ліміт 200 куб. м) - всі такі платіжки повинні бути перераховані і споживачі повинні отримати платіжки відповідно до постанови, яку було прийнято в кінці жовтня (з лімітом 1 200 куб. м на весь опалювальний період). Це принципова позиція, важлива, і всім учасника ринку вона доведена», - сказав пан Демчишин.
 
Міністр наголосив, що перерахунок оплати повинен бути виконаний, оскільки споживачі в жовтні могли використовувати газ в обсязі понад 200 куб. м, в результаті чого за перевищену норму обсягу оплачували за повною ціною 7,18 грн/куб. м.

Який матеріал вибрати для будівництва будинку? Варіантів для цього існує безліч. Ось, наприклад, Вашій увазі представлені піноблокі львів ціна на які представлені на сайті blokbud.lviv.ua. Заходьте і робіть свій вибір серед запропонованого розмаїття асортименту.

 
Коментарі (1)
Коля Пухов
18 Січня 2016 p. 21:20
Холодных квартир и холодных комнат имеется очень много, но я не знаю ни одного случая уменьшения платы за отопление по этой причине. Даже если комиссия из ЖЕКа приходит, то они выбирают для своего визита самый тёплый и солнечный день, а не тогда , когда действительно было холодно. Потом вы можете повесить в комнате даже несколько термометров, но они на ваши термометры не обратят никакого внимания, а принесут свой, который покажет 18 градусов. А если не покажет, то начнут обвинять самих жильцов в том, что в их квартире холодно.