ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаПерший день ринку електроенергії - енергосистема працює в штатному режимі

Перший день ринку електроенергії - енергосистема працює в штатному режимі

Запуск нового ринку електроенергії не призвів до перев у постачанні електроенергії, енергосистема працює в штатному режимі.
Запуск нового ринку електроенергії не призвів до перев у постачанні електроенергії, енергосистема працює в штатному режимі. 
 
Про це повідомила Оксана Кривенко, голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг.
 
Оксана Кривенко розповіла, що запрацювали основні сегменти та функції нового ринку, ціна електроенергії для населення не змінилась,  нового ринку запрацювали, а зафіксовані технічні збої у роботі систем та платформ оперативно ліквідовувались.
 
"Результати перших торгів на ринку "на добу наперед" сформувалась на рівні нижчому, ніж цінові обмеження встановлені НКРЕКП", - відзначила Кривенко.
 
Ціна відпуску електроенергії вугільних теплоелектростанцій (ТЕС) склала 159 коп/КВт•год - на 2% нижче середньозваженого обмеження, встановленого НКРЕКП. Ціна електроенергії від НАЕК "Енергоатом" зросла на 35% - з 57 коп/кВт•год до 75 коп/КВт•год. Ціна для державної компанії ПрАТ "Укргідроенерго" зросла на 47% - з 75 коп/КВт•год до 110 коп/ КВт•год.
 
У новому ринку передбачене значне зменшення прямого регуляторного впливу і закликала учасників ринку до подальшого діалогу та продовження роботи по вдосконаленню положень нормативно-правових актів та принципів, що регулюють новий ринок електричної енергії.
 

Нагадаємо, в Україні з 1 липня 2019 року запрацював новий ринок електроенергії, який передбачає перехід від єдиного покупця виробленої електроенергії ДП "Енергоринок" до конкурентної моделі та біржевих торгів.  

 
Коментарі (0)