ГоловнаНовини ЖКГОпалювальний сезон 2023-2024Пік морозів вдалося пройти без перебоїв завдяки приватним ТЕС - Володимир Омельченко

Пік морозів вдалося пройти без перебоїв завдяки приватним ТЕС - Володимир Омельченко

У розпал опалювального сезону Україні вдалося без перебоїв та відключень пройти пікові навантаження на енергосистему завдяки злагодженій роботі атомної та теплової генерації, насамперед приватній
У розпал опалювального сезону Україні вдалося без перебоїв та відключень пройти пікові навантаження на енергосистему завдяки злагодженій роботі атомної та теплової генерації, насамперед приватній, про це розповів директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко на своїй сторінці у фейсбуці.
 
"Минулого тижня в Україні пройшов черговий пік морозів. Подекуди стовпчик термометра опускався нижче 16-17 С. Незважаючи на це, українській енергосистемі вдалося впоратися з підвищеним навантаженням без відключень та збоїв. Це сталося за рахунок кількох факторів. По-перше, у нас стабільно працювала атомна енергетика. По-друге, серйозну підтримку, без якої ми не обійшлися б у пікові періоди споживання, надали балансуючі потужності - теплова генерація", - пише Омельченко.
 
Експерт зазначив, що на тлі збільшення споживання електрики суттєво збільшились обсяги його виробництва. Так, споживання електрики з 7 по 13 січня зросло з 422 до 523 млн кВт∙год.
 
На думку експерта, це сталося завдяки тому, що в роботі було 14 з 15 енергоблоків АЕС, а загальна частка атомних блоків у покритті навантаження на українську енергосистему коливалася на рівні 54-57%.
 
"Водночас, виробництво теплової генерації збільшилося порівняно з попереднім теплим тижнем майже на 30%, а частка ТЕС у покритті навантаження зросла майже на 6% - з 19,7% до 25,4%. У роботі було до 42 енергоблоків ТЕС та ТЕЦ", - наголосив Омельченко.
 
За його словами, підтверджені даними НЕК "Укренерго", основне навантаження в тепловій генерації взяли на себе ТЕС "ДТЕК Енерго", на яких у роботі було до 29 блоків. ТЕС державної "Центренерго" працювали лише 6-7 блоками.
 

"Те, як ми проходимо списи холодів, хоч і не знімає всіх ризиків цього опалювального сезону, але тестує нашу енергосистему на міцність. За той тиждень запаси вугілля на складах ТЕС зросли до 700 тис. тонн, хоча ще на початку року недотягували і до 400 тис. тонн. І те, й інше вселяє оптимізм. Чого, на жаль, не скажеш про запаси газу", - резюмував експерт. 

 
Коментарі (0)