ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГПлату за підключення до електромереж хочуть підвищити

Плату за підключення до електромереж хочуть підвищити

Бізнесу і фізособам хочуть істотно підняти плату за підключення будинків і будинків до електромереж

Бізнесу і фізособам хочуть істотно підняти плату за підключення будинків і будинків до електромереж.

У ряді регіонів ціна приєднання може вирости в кілька разів вже з 1 січня 2019 року. Проект постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ), пропонує встановити єдину усереднену для всіх регіонів ставку нестандартного приєднання до електромереж на рівні 3480 грн. / КВт. Зараз вона в кожному регіоні своя і в деяких випадках в 2-3 рази менше запропонованої.

Більшість підприємств сьогодні приєднується до електромереж по т.зв. «Нестандартним підключень»: коли потрібно потужність понад 50 кВт або відстань до точки приєднання перевищує 300 метрів. Найчастіше, процес підключення може займати не один місяць. Процес сильно забюрократизирований корумпований і далеко не завжди закінчується успішно.

Це відзначають навіть міжнародні експерти. У свіжому рейтингу Doing BusinessУкраіна відкотилася відразу на 7 позицій (до 135 місця з 190 країн) в категорії «приєднання до електромереж». Підвищення ставки, при тому, що інші проблеми не будуть вирішені, може відкинути нашу країну ще далі.

Наприклад, вартість приєднання до електромереж для бізнесу потужністю 140 кВт (середніх розмірів СТО, пекарня, ресторан, невелика клініка) в таких областях як Миколаївська, Сумська, Полтавська, виросте на 400 тис. Грн. в порівнянні з нинішньою. А плата за підключення виявиться порівнянна з ціною нової підстанції, кажуть експерти.

«Зараз вартість визначається кошторисом для виконання технічних умов, які вимагає електрораспределяющая компанія для підключення. Однак обсяг робіт в рамках виданих техумов не завжди залежить від об'єктивно необхідних робіт. Часом виставлені обленерго техумови виявлялися настільки непідйомними, що багато хто просто відмовлялися від будівництва і підключення своїх об'єктів. При цьому ті, хто «вміють домовлятися», в силу своїх зв'язків і ресурсів, можуть отримувати для себе кращі умови. По різних регіонах фактичні кошториси можуть становити 1000-1700 грн. / КВт. Ціна в 1800-2000 грн. / КВт вважається вже дуже високою. Є й виправдано дорогі підключення, як, наприклад, в Києво-Святошинському районі або самому Києві - там мало вільних потужностей. У столиці ціна може досягати 10 тис. Грн. / КВт. Природно, таким замовникам нові тарифи будуть краще », - розповів керівник енергетичного сектора Офісу ефективного регулювання BRDO Олексій Оржель.

В цілому, говорять експерти, запропонована ставка - великий крок вперед. Але до неї непогано б розробити і застосовувати понижуючі параметри з урахуванням навантаження на підстанції і коефіцієнт одночасності. Тоді в місцях, де підключення об'єктивно не вимагає великих витрат на реконструкцію мереж, ціна виявиться нижче, а де реконструкція необхідна в повному обсязі - ставку необхідно буде оплатити повністю.

«Крім іншого це буде стимулювати інвесторів шукати оптимальні точки для реалізації свого проекту», - додав у розмові Олексій Оржель.

Здебільшого, нововведення торкнуться тільки нових підключень бізнесу, але якщо вже працює виробництво захоче, наприклад, збільшити потужність, розширитися, або відкрити новий цех, то підключати електрику доведеться вже за новими цінниками. При цьому корупційна складова також нікуди не дінеться, журяться експерти. Доведеться або платити втридорога, або оскаржити відмову в підключенні в судах, що навіть якщо і вирішить проблему, відтягне запуск проекту на довгі місяці.

Підвищення плати за приєднання може позначитися і на кінцевій вартості товарів і послуг підприємців, яку вони закладуть в собівартість продукції. На скільки саме - оцінити складно, так як жоден бізнес не може зараз точно сказати, у скільки йому обійдеться підключення за новими правилами.

Торкнуться нові тарифи і простих споживачів. Під «нестандартні підключення» часто підпадають під час будівництва і підключенні до електромереж приватні будинки та дачі, а іноді навіть гаражі. На сьогоднішній день, підключити будинок до мережі коштує від 10 до 30 тис. Грн.,

Після затвердження нових тарифів цінник може вирости ще більше. І хоча багато чого буде залежати від місця розташування об'єкта - в деяких випадках вартість може залишитися незмінною, - експерти впевнені, що дешевше точно не стане.

 

 
Коментарі (0)