ГоловнаНовини ЖКГТранспортПільговики тягнуть «Укрзалізницю» на дно

Пільговики тягнуть «Укрзалізницю» на дно

Українські залізниці з початку року недоотримали понад 70 млн грн за перевезення пасажирів пільгових категорій. Облдержадміністрації зволікають з розрахунками.

Заборгованість облдержадміністрацій за перевезення пільговиків у приміських поїздах за 4 місяці 2014 року перевищила 73 млн грн. Про це «Україні Комунальній» повідомили у прес-службі Державної адміністрації залізничного транспорту.

«З січня по квітень ц. р. у приміському сполученні залізниці України перевезли пасажирів пільгових категорій на 100,9 млн грн, а отримали від облдержадміністрацій компенсацій 27,8 млн грн, або лише 27,5%» - йдеться у повідомленні.

Окрім того, зауважується, що нині рівень розрахунків із залізницями за перевезення пільговиків вкрай низький. Найбільша заборгованість у Києва і Київської області; Харківської,  Львівської, Дніпропетровської, Чернігівської областей.

«Найбільше коштів за результатами чотирьох місяців 2014 року недоотримала Південно-Західна залізниця – 23,8 млн грн, яка перевезла пільговиків на суму майже 29,2 млн грн (компенсовано лише 18,6%)» - наголошують в «Укрзалізниці».

При цьому зазначається, що Південна залізниця перевезла пільговиків на 18,5 млн грн, а отримала компенсацій лише 5,2 млн грн. Львівська залізниця перевезла пасажирів пільгових категорій на 21,6 млн грн та отримала компенсацій лише 27,1 %; Придніпровська залізниця надала послуг на 15,9 млн грн (компенсовано 25,2%). Рівень розрахунків із Донецькою залізницею становить 31,2%, хоча пільговиків перевезено на 8,7 млн грн. Найбільший відсоток компенсацій отримала Одеська залізниця – 65,9%, яка перевезла пільговиків на суму понад 7 млн грн.

Нагадаємо, у залізничному транспорті в повному обсязі надається пільговий проїзд 25 категоріям громадян, що становить близько 70% від усіх перевезених пасажирів у приміському сполученні.     Збитки залізничного транспорту загального користування від його використання відшкодовуються залізницям за рахунок державного або місцевих бюджетів залежно від того, яким органом прийнято рішення щодо введення відповідних пільг.

 
Коментарі (0)