ГоловнаПублікаціїГазопостачанняПобутовий споживач має право придбати лічильник газу за власний рахунок

Побутовий споживач має право придбати лічильник газу за власний рахунок

Важлива інформація для побутових споживачів про особливості встановлення лічильників природного газу
Побутовий споживач має право придбати лічильник газу за власний рахунок та обрати його тип та марку, це повідомила Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.
 
Як повідомляє Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, для встановлення лічильника споживач має звернутися до Оператора газорозподільної системи (ГРМ) для узгодження порядку дій (видача технічних умов, погодження проекту тощо).
 
Разом із тим, нав’язування Оператором ГРМ побутовим споживачам природного газу купувати лічильники газу певної марки та певного типу є порушенням Ліцензійних умов.
 
Встановлення лічильника газу може здійснюватися будь-яким підприємством, яке має право на виконання таких робіт.
 
В Україні застосовуються побутові лічильники газу мембранного або роторного типу та типорозмірів 1,6; 2,5; 4; 6; 10. Типорозмір означає номінальну пропускну здатність лічильника (куб.м за годину).
 
Підбір типорозміру лічильника проводиться на етапі проектування в залежності від витрати газу встановленого (або такого, що проектується) газового обладнання. Інформація про витрату газу вказується в паспорті кожного газового приладу і залежить від його потужності.
  • газові плити, зазвичай, в залежності від моделі мають витрату газу 1,2 - 1,5 куб.м/год.
  • газові проточні водонагрівачі (колонки) – 1,5-3 куб.м/год.
  • опалювальні прилади в залежності від теплової потужності – 0,9-6 куб.м/год.

Після виконання робіт з встановлення лічильника газу споживачеві необхідно звернутися до Оператора ГРМ для проведення первинного обстеження вузла обліку з метою введення лічильника газу в експлуатацію та його опломбування. 

 

 
Коментарі (0)