ГоловнаНовини ЖКГМістобудуванняПодавати документи та отримувати дозволи на будівництво можна буде онлайн

Подавати документи та отримувати дозволи на будівництво можна буде онлайн

В Україні планують створити Єдину державну електронну систему у сфері будівництва

В Україні планують створити Єдину державну електронну систему у сфері будівництва. Відповідний законопроект №1081 народні депутати підтримали в першому читанні.

Якщо документ приймуть в цілому, забудовники зможуть в електронній формі подавати всі документи й отримувати дозволи. Паперові відповідники можуть узяти за бажанням.

— Отримати дозвіл на будівництво житлових комплексів, бізнес-центрів, торгово-розважальних чи промислових центрів досі можна тільки в Києві і лише в паперовій формі, — пояснює нардеп 43-річна Олена Шуляк. — Забудовники з усіх регіонів мусять їздити зі стосами паперів в архітектурно-будівельну інспекцію. Мають попасти в прийомні дні та прийомні години лише щоб подати документи. Щомісяця привозять від 300 до 500 пакетів. Щоб отримати якусь незначну виписку, треба їхати особисто. Перехід адміністративних послуг в електронний вигляд — це необхідність.

Забудовникам і підрядникам скоротять перелік документів, необхідних для отримання дозволу на будівництво. Через електронний кабінет можна буде сплачувати послуги та штрафи за порушення.

— Запровадження електрон­ної системи зробить більшість процесів будівництва прозорими. Вона об'єднає всі дані про конкретне будівництво, про всі будівлі і всіх учасників будівельного ринку, — пояснює Шуляк.

 

 
Коментарі (0)