ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГПодорожчання газу для населення може скласти 20%

Подорожчання газу для населення може скласти 20%

Експерт з питань енергетики Валентин Землянський розповів про ситуацію з «газовим питанням» в нашій країні кореспонденту ГолосUA

Експерт з питань енергетики Валентин Землянський розповів про ситуацію з «газовим питанням» в нашій країні кореспонденту ГолосUA.

- Валентин, який може бути ринкова ціна газу для споживача з 1 січня?

- У нас, на жаль, не буде ринкової ціни. У нас буде ціна, яку встановить НАК «Нафтогаз України». На сьогоднішній день у НАК «Нафтогаз України» немає конкурентів, які могли б запропонувати більш вигідну ціну населенню. Більш того, з сегментом населення мало хто хоче працювати. Принаймні, станом на зараз, - в зв'язку з низькою платоспроможністю.

- Наскільки орієнтовно може подорожчати газ для населення в процентному відношенні?

- Швидше за все, в межах 15-20% ціна на газ може підвищитися. Від 6 тис. Грн з невеликим ми піднімається до стану 7200 грн за кубометр.

- Чи може додатися тариф на транспортування газу?

- Це ще питання. Він поки не врегульоване. Якщо ми говоримо, що для облгазів будуть підняті тарифи, то, нарешті, вирішиться це питання. Транспортна складова виросте. Умовно кажучи, на сьогоднішній день вона складає на тисячу кубометрів в середньому по Україні 60 копійок. Збільшиться ця сума в два рази - до 1,20 грн. Тобто, якби у нас був контроль з боку держави, тоді НАК «Нафтогаз України» в ціні газу «посунувся» б на цю складову, тому що вона реальна потрібна. Врахував би цю складову в ціні на газ, а не перекладав би її на плечі споживачів, тому що він сам прекрасно розуміє необхідність цього рішення. Це питання утримання людей на місцях (всіх слюсарів) в облгазах - тобто, підняття їм зарплати і реалізації інвестиційних програм облгазами. З одного боку, контроль держави, з іншого - «Нафтогаз» не "б'є по кишені", не скорочується, але ніхто цього не робить.

- Складається враження, що наша влада цього не розуміють 

- У нас повністю розбалансована система. Всі вони розуміють. Це свідомо прийняте рішення, вони свідомо цього не помічають. Помилки, які носять системний характер, це не помилки, а це завдання. Відповідно, вони виконують завдання по ще більшого зменшення доходів населення. Кінцева мета - депопуляція.

- Кажуть, що зміниться формула ціни на газ для населення ... Що це означає?

- Це законопроект, який подав Бойко (законопроект № 1122 про формування вартості газу для населення, що сприяв зниженню житлово-комунальних тарифів і вартості газу для населення в майбутньому, - Авт.). Він пропонує формувати ціну, виходячи з собівартості видобутку власного газу і ціни імпортного газу. Оскільки українського газу більш ніж достатньо для того щоб закрити потреби населення, десь ще стільки ж потрібно для промисловості, цей законопроект пропонує збалансувати ціну, щоб була єдина ціна, ця ціна була б для всіх споживачів. Всі зараз кричать про корупційну складову, яку потрібно прибрати. Також це дозволило б, з економічної точки зору, підтримати український реальний сектор. Поки парламент не голосував цю «історію».

- Що буде з транзитом російського газу через територію України?

- Цього ніхто не знає поки. Перший Північний потік незначно скоротить обсяги транзиту газу через територію України, на відміну від другого. У будівництві «Турецького потоку-2» активно беруть участь всі східноєвропейські країни, з якими ми примудрилися за останні кілька років увійти в конфліктні відносини. В першу чергу, мова йде про Словаччину. Свого часу ми, по суті, змусили Словаччину включитися в реалізацію реверсу, політично надавав через Брюссель і Вашингтон. І це Угорщина. Уздовж кордонів України Угорщина, Болгарія, Сербія беруть участь в будівництві Північного потоку-2. Іншими словами, Україну намагаються виключити, мінімізувати її вплив на газорозподіл на європейському континенті.

 

 
Коментарі (0)