ГоловнаПублікаціїТеплоенергетикаПоловина українців проти закуповування вугілля урядом – опитування

Половина українців проти закуповування вугілля урядом – опитування

Більшість українців переконана, що «вугільні» проблеми України не вирішаться закуповуванням твердого палива. Вийти з кризи держава зможе лише шляхом економії енергоресурсів, переходом на альтернативне паливо та власним видобутком «чорного золота».

В Україні наразі складається непроста ситуація з вугіллям. Раніше ПАР відмовилася постачати тверде паливо в Україну, а купувати його у інших країн дорого, до того ж, на укладення контрактів з ними підуть місяці, що може призвести до серйозної загрози зриву проходження осінньо-зимовий періоду. 

За словами очільника Міненерго Юрія Продана, відомство шукає альтернативні шляхи постачання вугілля, однак всі інші компанії дуже насторожено відносяться до їхніх спроб знайти альтернативні джерела постачання вугілля. До того ж, саме у ПАР можна придбати тверде паливо за найоптимальнішою ціною.
 
«Тому я ще раз підкреслюю, що є обґрунтована ціна, ціна є ринкова і, на жаль, та компанія, яка постачала (компанія Steel Mont, – ред.), на сьогодні заявила, що вона не буде продовжувати здійснювати постачання вугілля на компанію «Центренерго». Як я вже сказав, у нас сьогодні буде два виходи: або ми купуємо дефіцитне вугілля марки АШ і Т в Росії, або ми вимушені будемо купувати це вугілля з тієї території, яка сьогодні контролюється проросійськими угрупуваннями на Сході України», – заявив пан Продан.
 
Пізніше Прем’єр Арсеній Яценюк заявив, що уряд виключає закупівлю вугілля в так званих Луганської та Донецької народних республік. «Хто нас буде вважати нормальними і адекватними людьми, якщо ми дамо команду купувати вугілля у «ЛНР» і «ДНР»? Це злочин, це фінансування тероризму», – сказав пан Яценюк.
 
У цей час Міненерго відзначило випадки контрабанди вугілля з Донбасу, яке «потрібне самій Україні». Заступник голови Міненерго Юрій Зюков нагадав, що Україна зараз відчуває труднощі в отриманні вугілля, так як в головних місцях його видобутку (на Донбасі, - ред.) проходить АТО. 
 
«Я наведу вам факти. Ви розумієте, що страшно? Ми тут намагаємося шукати альтернативу, задаємося питанням «де» (знайти вугілля, - ред.)? А ось же воно, вугіллячко, поїхало із зони АТО за кордон! 40 тисяч марки «А» виїхало в жовтні! І продали його приватні компанії, ті, які не займаються видобутком вугілля. Це вугілля з «копанок» (місць незаконного видобутку, - ред.). Вони зараз всі знову запрацювали в повному обсязі», - сказав пан Зюков.
 
Заступник голови Міненерго, що контрабандою вугілля займаються люди, яким байдуже, що йде війна і гинуть люди». І додав, що даний процес (контрабанду, - ред.) Міністерство не може контролювати. 
 
«Україна Комунальна» вирішила поцікавитися, що думають читачі, з приводу того, де Україні взяти вугілля
 
Опитування з відповідним заголовним питанням проходило на шпальтах інформаційного агентства у період з 17 по 24 листопада.
 
За його результатами виявилося, що 38% читачів інформаційного агентства переконані – скрутну ситуацію з вугіллям в Україні вирішить лише економія енергоресурсів та перехід на альтернативне паливо. 21% голосувальників вважає, що державі краще зробити ставки на власний видобуток вугілля. 17% респондентів бачать вихід у відновленні постачання твердого палива з Африки. 16% користувачів порталу «У.К.» вважають, що про «чорне золото» потрібно домовлятися з терористами «ДНР» та «ЛНР». 5% читачів сайту переконані, що вугілля Україні краще взагалі ніде не купувати, адже це не по кишені країні. 4% респондентів виступили за те, що Києву потрібно купувати тверде паливо у Росії.
 
Коментарі (0)