ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняПольща відкрила справу проти «Газпрому» через «Північний потік – 2»

Польща відкрила справу проти «Газпрому» через «Північний потік – 2»

Польське Управління захисту конкуренції та споживачів висунуло звинувачення «Газпрому» і ще п’яти компаніям через фінансування газогону «Північний потік-2».

Польське Управління захисту конкуренції та споживачів висунуло звинувачення «Газпрому» і ще п’яти компаніям через фінансування газогону «Північний потік-2».

Антимонопольний орган Польщі порушив справу проти російського Газпрому та 5 іноземних компаній за будівництво газопроводу «Північний потік-2» в обхід її території попри її заборону.

Про це йдеться в повідомленні Громадського.

Газпрому загрожує штраф у сумі до 10% від річної виручки компанії за порушення умов чесної конкуренції на ринку газопостачання та концентрацію своєї частки на цьому ринку шляхом будівництва нового газогону.

«Прецедентну антимонопольну справу було ініційовано польським антимонопольним офісом декілька днів тому», — зазначають в прес-службі регулятора, хоча заяву з цього приводу там зробили лише 9 травня.

Також польський антимонопольний орган може вимагати продаж активів Газпрому, його контрольного пакету акцій або розпуску компанії.

У 2016 році польські чиновники проаналізували будівництво «Північного потоку-2» та дійшли висновку, що реалізація проекту загрожує чесній конкуренції. Там зазначили, що Газпром і так домінує на польському ринку, а будівництво нового газопроводу ще більше закріпить його монопольне становище.

Раніше повідомлялось, що в Німеччині вже стартувало будівництво «Північного потоку-2» навіть попри те, що Газпром досі не отримав дозволів від усіх країн, через які планують прокласти газопровід.

31 січня Німеччина дозволила прокласти «Північний потік-2» на своїй території, а 27 березня дозволила будівництво. 

Також Фінляндія дозволила будівництво газопроводу «Північний потік-2» у своїх економічних зонах.

Раніше в Німеччині заявляли, що Росія має гарантувати Україні обсяги транзиту газу після закінчення контракту у 2019 році.

Також Європейський суд відхилив позов Нафтогазу про недопуск Газпрому до європейської ГТС.

Президент України Петро Порошенко назвав прихильників будівництва нового російського газопроводу «спільниками РФ». Також Порошенко заявив, що «Північний потік-2» монополізує постачання газу до ЄС із боку Росії. 

 

 
Коментарі (0)