ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняПольща виступає проти пільгових умов для будівництва «Північного потоку 2»

Польща виступає проти пільгових умов для будівництва «Північного потоку 2»

Польща відновила свій тиск на Європейську комісію, аби вона не надавала пільгових умов для будівництва другої гілки “Північного потоку”, що, пролягаючи по дні Балтійського моря, сполучає Росію з Німеччиною
Польща відновила свій тиск на Європейську комісію, аби вона не надавала пільгових умов для будівництва другої гілки “Північного потоку”, що, пролягаючи по дні Балтійського моря, сполучає Росію з Німеччиною, передає УНН з посиланням на Польське Радіо.
 
Варшава вважає, що відносно цієї інвестиції мають застосовуватися всі норми ЄС без винятку. Якби так сталося, то будівництво цього газопроводу стало би нерентабельним.
 
В понеділок у Брюсселі цю справу обговорювали під час засідання міністрів енергетики країн-членів ЄС. Віце-міністр енергії Польщі Міхал Куртика заявив, що позиція Польщі однозначна.
 
“Газопровід, що доходить до території Європейського Союзу, повинен підпорядковуватися законодавству Європейського Союзу. Кожна нова інфраструктура повинна з огляду на це дуже ретельно аналізуватися. Європейська комісія повинна однозначно заявити, що цей правовий режим — це режим ЄС, а не кого б то не було ще”, — додав віце-міністр Польщі.
 
Європейська комісія висилає, на разі, неоднозначні сигнали у цій справі. З одного боку, комісари критикують будівництво другої гілки “Північного потоку”. Кажуть, що цей проект порушує принципи енергетичного союзу, бо не веде до диверсифікації джерел постачання газу. Проте, з іншого боку, комісія не вдалася в зв’язку з цим до жодних дій. Також, попри велику кількість закликів, вона не опублікувала аналіз легальності цієї інвестиції. В понеділок, разом з групою інших країн, Польща звернулася до Єврокомісії із закликом про надання письмової оцінки справи.

М.Куртика заявив, що позицію Польщі підтримали, зокрема, Данія, Швеція, Литва і Румунія. На цьому також наполягає група впливових євродепутатів, що займаються енергетикою і промисловістю. У зв’язку з цим вони надіслали листи до Мальти, що зараз головує в ЄС. Документ було створено за ініціативи голови Комісії з питань енергетики і промисловості Єжи Бузека від імені депутатів з різних країн та фракцій. З Польщі до цієї групи входить також депутат Здзіслав Краснодембський. 

 
Коментарі (0)