ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняПольський уряд оскаржив рішення Єврокомісії по газопроводу OPAL

Польський уряд оскаржив рішення Єврокомісії по газопроводу OPAL

Уряд Польщі оскаржив рішення Європейської комісії про допуск російського «Газпрому» до газопроводу OPAL у Європейському суді.

Про це повідомляє «Українська правда» з посиланням на Польське радіо.

Зокрема, жовтневе рішення щодо нового виключення з правил газового ринку для газопроводу OPAL дозволить російському «Газпрому» використовувати 80% пропускних можливостей газопроводу.

Польща вважає, що рішення ЄК призводить до концентрації в одних руках джерел і засобів постачання газу, що «суперечить принципу диверсифікації джерел, шляхів постачання та управління ризиками перешкод або припинення поставок газу»

«На думку Польщі, така ситуація загрожує безпеці поставок газу в ЄС, зокрема, в регіоні Центральної Європи. Породжує серйозні ризики для безпеки поставок газу до Польщі через залежність від одного джерела поставок з Росії», – пояснила речниця польського МЗС Йоанна Вайда.

«У скарзі МЗС на рішення ЄК вказується на порушення принципів енергетичної безпеки і енергетичної солідарності», – додала прес-секретар.

Нагадаємо, що на початку грудня компанія PGNiG висунула Європейської комісії 14 претензій через дозвіл, виданий «Газпрому», на збільшення до 2033 року пропускної здатності газопроводу OPAL з 50 до 80%.

Саме рішення ЄС дозволило російській компанії отримати доступ ще до 32% потужності труби і тим самим наростити експорт по цьому каналу в обхід України більш ніж на 9 млрд кубометрів газу.

Крім цього, польська PGNiG подала до Європейського суду позов проти Єврокомісії, який має бути розглянутий в терміновому порядку

Андрій Коболєв, голова правління НАК Нафтогаз України, заявив, що доступ Газпрому до OPAL може зменшити транзитну виручку України від прокачування газу на суму від 290 млн доларів до 425 млн доларів.

 

 
Коментарі (0)