ГоловнаПослугиФінансування ЖКГПорівняння пінобетону та газобетону. Як відрізнити газоблок від піноблоку?

Порівняння пінобетону та газобетону. Як відрізнити газоблок від піноблоку?

Газобетонні блоки, газоблоки, пористий бетон, піноблоки – скільки тут матеріалів? Часто новачки у будівництві вважають, що мова про один виріб, від досвідченіших користувачів можна почути, що матеріали різні, але властивості у них приблизно однакові

Порівняння пінобетону та газобетону. Як відрізнити газоблок від піноблоку? Що краще і чому їх усі плутають?

Газобетонні блоки, газоблоки, пористий бетон, піноблоки – скільки тут матеріалів? Часто новачки у будівництві вважають, що мова про один виріб, від досвідченіших користувачів можна почути, що матеріали різні, але властивості у них приблизно однакові. Обидві думки помилкові та ось чому.

Порівняння пінобетону та газобетону. Як відрізнити газоблок від піноблоку? Що краще і чому їх усі плутають?

Технологія виробництва

Головна відмінність полягає в технології виготовлення газоблоків та піноблоків, хоча обидва види блоків виготовляються на основі пористого бетону.

Загальні риси: обидва матеріали виготовляють на основі портландцементу, піску та води.

Відмінності: до пінобетону додають піноутворювачі, які прискорюють процес появи бульбашок, потім суміш збивають, щоб структура стала пінистою. Після збивання склад заливають у опалубку, де він висихає на повітрі (гідратаційним способом).

У газобетонний блок додають не піноутворювач, а алюмінієву пудру, яка входить у реакцію з вапном. Внаслідок цієї реакції всередині речовини виділяється водень, який і утворює осередки-бульбашки. Застигання відбувається всередині автоклаву, а не на свіжому повітрі.

Структура матеріалів відрізняється: у газоблоків система осередків капілярна – більшість із них відкриті, у піноблоці структура замкнута – бульбашки залишаються закритими.

Зовнішній вигляд

Відрізнити матеріали можна зовні: піноблок сіріший, а його структура більш пориста. Геометрія має великі перепади (3 мм проти 1 мм у газобетонних блоків). Газобетон біліший і має рівну поверхню.

Довговічність та кустарне виробництво

Піноблоки найчастіше виготовляються кустарним методом, газобетонний блок виготовити «в гаражі» складно. Це і плюс, і одночасно мінус, тому що піноблок можна зробити самотужки, але термін служби такого виробу буде менше, ніж у заводського. Термін служби піноблоку – 30 років, газоблоку – 50 – 70 років.

Іноді піноблоки нарізають після застигання з одного великого шматка, в цьому випадку відколнення геометрії будуть вище.

Економічність

Піноблоки дешевші, ніж газобетон. При цьому різниця в ціні досягається за рахунок того, що піноблоки мають більше діапазон щільності. Несучі стіни можна зводити тільки з піноблоків максимальної густини, а ціна на них буде порівнянна з газоблоками. До того ж у вартість треба включити перевитрату в'язких сумішей, що виникає через погану геометрію пінистих блоків.

Як в'яжуча суміш для газоблоків використовується клей, а у піноблоків - цементно-піщаний розчин.

Також треба врахувати шлюб і бій: піноблок крихкий, він легко кришиться при транспортуванні та розвантаженні.

Недоліки газоблоку

Може здатися, що газоблок зовсім немає недоліків, але це не так. Відкрита комірчаста структура добре вбирає вологу. Взимку вода розширюється і блоки може розірвати, тому при будівництві газобетонних блоків треба зробити гідроізоляцію матеріалу.

Із чим простіше працювати?

Газоблоки легші за вагою, а хороша геометрія спрощує нанесення клею. Піноблоки через пухкість і крихкість погано тримають кріпильні елементи, тому на таких стінах складно вішати меблі або кріпити обшивку.

Купити газоблоки в Бердичеві, Вінниці і Житомирі рекомендуємо тут.

Будівельний магазин Ортек.

 

 
Коментарі (0)