ГоловнаВідеорепортажФінансування ЖКГПорядок призначення субсидій узгодять з карантинними реаліями

Порядок призначення субсидій узгодять з карантинними реаліями

Міністерство соціальної політики України пропонує змінити порядок призначення субсидій на комунальні послуги

 

Міністерство соціальної політики України пропонує змінити порядок призначення субсидій на комунальні послуги. Про це пише news.finance.ua.

Відзначається, що Верховна Рада 13 квітня 2020 року прийняла закон, який ставив за мету адаптацію українського законодавства до реалій пандемії коронавируса. Так, завдяки йому, в законі «Про зайнятість населення» є стаття 47-1, яка передбачає, що під час пандемії коронавируса працівники, робочий час яких скоротилося в зв'язку з обмежувальними заходами, мають право отримати грошову допомогу від центру зайнятості навіть, незважаючи на те , що вони не звільнені з роботи. Дана норма була необхідною для підтримки людей в критичній ситуації. Однак, як виявилося, вона з собою принесла і підводні камені.

Таким чином, Мінсоцполітики виявило, що ряд нормативно-правових актів містить обмеження, виходячи з яких люди, що отримали допомогу, передбачену статтею 47-1, могли втратити право на соцдопомогу через несплату ЄСВ. Тим часом, число людей, формально відповідають вимогам для отримання субсидії на комуналку, невиправдано збільшилася.

При цьому чиновники встановили, що за допомогою у зв'язку з частковим безробіттям на час карантину звернулися понад 370 тисяч чоловік. Однак у міністерстві поки що не знають, скільки з них мають право на субсидії або інші види допомоги, на які впливає сплата ЄСВ.

Зокрема, пропонується змінити механізми призначення наступних видів допомоги:

житлові субсидії;

допомога на дітей одиноким матерям;

державна соціальна допомога малозабезпеченим сім'ям.

Так, у відповідних нормативно-правових актах пропонується передбачити, що люди можуть отримати соцдопомогу в тому випадку, якщо отримували допомогу в зв'язку з частковим безробіттям, навіть якщо у відповідний період вони або за них не платили єдиний соціальний внесок. При цьому допомога з-за часткового безробіття в зв'язку з карантином визначається як підстава для відмови в призначенні субсидії.

Додатково до цього Мінсоцполітики пропонує включити допомогу через часткового безробіття в зв'язку з коронавирусной інфекцією в перелік доходів, які необхідно враховувати для розрахунку середньомісячного доходу сім'ї при призначенні субсидій і соціальної допомоги.

Чиновники висловили думку, що даний запобіжник створить перешкоду на шляху недоброчесних людей, які зверталися за допомогою держави виключно через даного законодавчої прогалини.

 

 

 
Коментарі (0)