ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоПорошенко підписав Закон «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання»

Порошенко підписав Закон «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання»

Закон розроблено з метою імплементації низки статей Директиви 2012/27/ЄС про енергетичну ефективність. Це є виконання взятих Україною зобов’язань перед Європейським Союзом.
Президент України підписав Закон України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання», який визначає правові, економічні та організаційні засади забезпечення комерційного, у тому числі розподільного, обліку послуг з постачання теплової енергії, гарячої води, централізованого водопостачання.
 
Законом запроваджується обов’язковий облік тепла і води. Завдяки обліку населення платитиме лише за спожиті ресурси. Запровадження норм цього Закону дозволить контролювати ефективність реалізації заходів з енергоефективності. Все це має сприяти зменшенню витрат споживачів на оплату комунальних послуг.
 
Нормами Закону визначено порядок оснащення будівель та окремих приміщень вузлами комерційного обліку, їх обслуговування, заміни та абонентського обліку, особливості зняття показів вузлів обліку та відповідного розподілу обсягу спожитих комунальних послуг, організаційно-правові засади формування рахунків на оплату комунальних послуг.
 
Реалізація Закону дозволить підвищити ефективність функціонування сфер теплопостачання та централізованого водопостачання, створити стимули раціонального використання водних й енергетичних ресурсів, а також сприятиме налагодженню взаємовигідних відносин між споживачами та суб’єктами господарювання, що надають відповідні послуги.
 
За оцінками експертного середовища, прийняття Закону дозволить знизити на три чверті обсяг необлікованих витрат води у внутрішньо-будинкових системах та скоротити споживання теплової енергії протягом 1-3 років у середньому на 15-20%, що, у свою чергу, сприятиме зменшенню споживання газу та скороченню викидів парникових газів.

Закон розроблено з метою імплементації низки статей Директиви 2012/27/ЄС про енергетичну ефективність. Це є виконання взятих Україною зобов’язань перед Європейським Союзом.   

 
Коментарі (0)