ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГПостачальники прогнозують подорожчання електроопалення майже вдвічі

Постачальники прогнозують подорожчання електроопалення майже вдвічі

Опалювати будинок газом все ще буде дорожче, але різниця у вартості послуг суттєво скоротиться.

 

Вартість електроопалення приватних будинків в Україні зросте майже вдвічі вже у грудні, прогнозує директор компанії "Закарпаттяенергозбут" (група Tolk) Наталія Німець.

Опалювати будинок газом все ще буде дорожче, але різниця у вартості послуг суттєво скоротиться. Німець навела приклад рівень оплати одного зі споживачів компанії, який опалює будинок на 110 кв. м, при цьому планує споживання та використовує зонний спосіб обліку е/е. У грудні 2020 року цей споживач витратив 2117 кВт-год електроенергії (вдень – 461 кВт-год, вночі – 1656 кВт-год), а заплатив за ресурс 1160 грн.

Цього року за того ж обсягу споживання та режиму економії йому доведеться заплатити вже 2166 грн, розповідає Німець. Водночас на обігрів аналогічного за площею будинку газом минулого року інший споживач витрачав 400 куб. м ресурсу, що коштувало йому 3100 грн. В цьому році послуга подорожчає до 3200 грн.

Відтак, каже експерт, за економного та спланованого споживання обігріватися електроенергією поки що вигідніше. Так само і по квартирах. Але однозначно, що загальна сума у ​​квитанціях за електроенергію (а відповідно і за електроопалення) цього року, після скасування пільгового тарифу на електроопалення, зросте.

"В принципі, як бачимо, подорожчає і обігрів за допомогою газу, і при цьому не треба забувати, що зараз для населення тариф на газ регулюється", - зазначила Німець, додавши, що газ у разі якщо ціни "відпустять у вільне плавання" , платіжки зростуть у рази

Заощадити на електроопаленні можна завдяки установці двофакторного лічильника: за грудень прогнозований рахунок мешканця Ужгорода, розповідає Німець, становитиме 2165 грн за використання зонного приладу обліку. Без зонного обліку – 3556 грн., тобто майже на 1400 грн. більше.

 

 

 
Коментарі (0)