ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГПостачальники тепла і води за власні кошти встановлять будинкові лічильники

Постачальники тепла і води за власні кошти встановлять будинкові лічильники

Постачальники тепла і води за власні кошти встановлять будинкові лічильники: тепла протягом року і води - протягом двох років

Постачальники тепла і води за власні кошти встановлять будинкові лічильники: тепла протягом року і води - протягом двох років

Про це йдеться в повідомленні Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

"Для всіх будівель, які на момент набрання чинності Законом" Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання »не були обладнані будинковими приладами обліку тепла, гарячої та холодної води, лічильники встановить і оплатить установку постачальник послуг", - йдеться в повідомленні.

Монополіст зобов'язаний встановити будинкові лічильники тепла протягом року, а будинкові лічильники води - двох років. Якщо ж він цього не зробить, то на нього накладуть штрафні санкції.

При цьому Мінрегіон підкреслює, що монополіст не зможе самостійно визначати вартість установки такого лічильника. Цю ціну буде обґрунтовано стверджувати орган місцевого самоврядування. При цьому, у споживача залишається право самостійно купити лічильники, надавши їх монополісту для встановлення або самостійно обладнати свій будинок обліком.

У той же час повідомляється, що жителі будинків, де будуть встановлені лічильники за рахунок постачальника послуг, протягом п'яти років будуть відшкодовувати йому цю суму. За попередніми оцінками, сума внесків не перевищуватиме 50-70 грн в місяць з квартири.

"Але в цілому споживач буде платити менше, оскільки монополіст вже не зможе перекладати на нього свої наднормативні втрати. Після установки лічильника монополіст буде виставляти споживачеві рахунку тільки за реально спожиті ресурси", - запевняють в міністерстві.

У Мінрегоіне відзначили, що раніше монополісти закладали вартість установки лічильників в структуру тарифів, і розподіляли ці кошти між усіма споживачами. Тому жителі будинків, де не було лічильників, платили за споживачів, яким ці лічильники встановлювали. А зате там, де споживачі встановлювали лічильники за свій рахунок, вони ще й другий раз платили за них в структурі тарифів.

"Тепер плата за установку лічильників буде розраховуватися для кожного будинку, їх жителі будуть впевнені, що сплачені ними кошти підуть на установку їх лічильників. Тому вони будуть платити тільки за реально спожиті комунальні послуги. Облік дозволить контролювати енергоспоживання, стимулювати до економного використання тепла і води , енергоефективності. Це відразу позначиться зменшенням комунальних платежів ", - заявили в міністерстві.

Нагадаємо, 22 червня Верховна Рада України прийняла ЗУ №4901 "Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання". За прийняття в цілому проголосувало 238 депутатів.

 

 
Коментарі (1)
Коля Пухов
25 Червня 2017 p. 21:16
Від кожного багатоквартирного будинку виходять на вулицю 2-3 загальнодоступні точки розбору холодної води. Влітку вода з них ллється майже безперервно: кожен бажаючий може відкрити кран, під"єднати шланг і полити тротуари та газони. Самі двірники багато холодної води виливають для поливу дерев , кущів, газонів та тротуарів. ------------------------------А потім за цю вилиту на вулицю воду платять споживачі, які ще не встановили (за власний рахунок та на свій власний ризик) у своїх квартирах індивідуальні лічильники води.