ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняПостачання природного газу відбуватиметься за новими умовами

Постачання природного газу відбуватиметься за новими умовами

Сьогодні набрали чинності нові ліцензійні умови з постачання природного газу за регульованим тарифом. Вони опубліковані в «Офіційному віснику України».

Від сьогодні набирають чинності нові ліцензійні умови з постачання природного газу за регульованим тарифом, газу (метану) вугільних родовищ за регульованим тарифом. Про це «Україні Комунальній» повідомили в прес-службі Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

«Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з постачання природного газу, газу (метану) вугільних родовищ за регульованим тарифом, затверджені постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), від 12.01.2015 №9, сьогодні офіційно оприлюднені в «Офіційному віснику України» за № 24, ст. 690», – йдеться у повідомленні.
 
Зазначимо, ліцензійні умови набрали чинності з дня їх офіційного опублікування.
 
Згідно з повідомленням, ці ліцензійні умови приведені до вимог Закону України «Про засади функціонування ринку природного газу», зокрема, в частині розмежування таких видів діяльності як постачання та розподіл природного газу.
 
Провадження ліцензіатом господарської діяльності з постачання природного газу за регульованим тарифом можливе при виконанні таких умов:
 
- наявності у ліцензіата абонентської бази споживачів природного газу, погодженої в порядку, встановленому НКРЕКП, з газорозподільним підприємством, газові мережі якого використовуються для надання послуги з постачання природного газу споживачам (субспоживачам) ліцензіата або з газотранспортним підприємством, газові мережі якого використовуються для постачання природного газу споживачам (субспоживачам), приєднаним до магістральних мереж;
 
- провадження ліцензованої діяльності в обсязі, що забезпечує економічну доцільність такої діяльності з метою досягнення найнижчої вартості послуги з газопостачання для споживачів.
 
Ліцензіат не має права:
 
- провадити господарську діяльність з постачання природного газу за нерегульованим тарифом для споживачів, для яких ліцензіат або його споріднені підприємства в установленому порядку визначені гарантованими постачальниками;
 
- порушувати встановлені статтею 16 Закону України «Про засади функціонування ринку природного газу» вимоги щодо відокремлення функцій транспортування, розподілу та постачання природного газу.
 
Нагадаємо, ліцензійні умови є обов'язковими для суб'єктів господарювання незалежно від їх організаційно-правової форми та форми власності, які провадять або мають намір провадити господарську діяльність з постачання природного газу, газу (метану) вугільних родовищ за регульованим тарифом.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», підприємства ТКЕ, ТЕЦ та прямі промислові споживачі зменшили на 1 млрд грн (4,8%) заборгованість перед НАК «Нафтогаз України». Станом на 31 березня борг складає 19,9 млрд грн.
 
Коментарі (0)