ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГПоточний підхід до формування RAB-тарифів не дасть позитивних результатів - Експерти

Поточний підхід до формування RAB-тарифів не дасть позитивних результатів - Експерти

Пропонований НКРЕКУ принцип RAB-тарифоутворення істотно відрізняється від успішної європейської практики і не дозволить пропорційно оновлювати старі електромережі і будувати нові

Пропонований НКРЕКУ принцип RAB-тарифоутворення істотно відрізняється від успішної європейської практики і не дозволить пропорційно оновлювати старі електромережі і будувати нові. Такий підхід пропонував уряд Азарова в 2013 році, але він не виправдав себе і не показав ефективності. Про це йдеться в дослідженні Аріеля Коена і Владислава Іноземцева "Securing Capital Investment in Ukraine's Grid: The Road to the Future".

Експерти стверджують, що проект методології впровадження стимулюючого тарифу (RAB-тарифу), який запропонувала НКРЕКУ, має спільні риси з проваленим в 2013 році реформою тарифоутворення для операторів системи розподілу уряду Прем'єр-міністра Миколи Азарова.

Зокрема, мова йде про подібність в підході до поділу баз активів операторів розподілу електроенергії на "старі" і "нові" і нарахування різних ставок на ці бази. За матеріалами дослідження, при моделі RAB-тарифу, який пропонує НКРЕКУ зараз - нові інвестиції будуть винагороджуватися фіксованою ставкою дохідності 15% щорічно, тоді як на "старі" активи пропонують нараховувати лише 1% прибутковості.

"Такий підхід повертає нас до плану 2013 року, коли ставки прибутковості були встановлені на рівні 14,79% і 0-2% відсотків в рік. Пропонований принцип суттєво відрізняється від європейської практики і має щонайменше два недоліки", - наголошується в дослідженні .

На думку експертів, така модель RAB-тарифу повинна мотивувати власників мережі будувати нові лінії, що може допомогти зменшити втрати електроенергії і оптимізувати споживання електроенергії. Але це не вирішує головну проблему національної електромережі - старіння радянської інфраструктури.

"Якщо застаріла інфраструктура починає виходити з ладу, нові об'єкти не вирішать проблему", - переконані дослідники.

 

 
Коментарі (0)