ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаПовоєнне відновлення України має спиратися на зелену енергетику

Повоєнне відновлення України має спиратися на зелену енергетику

Відновлювана енергетика матиме пріоритетне значення у повоєнному відновленні держави та вкрай важливо забезпечувати стабільність роботи існуючих об'єктів "зеленої" енергетики в країні

 

Відновлювана енергетика матиме пріоритетне значення у повоєнному відновленні держави та вкрай важливо забезпечувати стабільність роботи існуючих об'єктів "зеленої" енергетики в країні.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на директора енергетичних програм Центру Разумкова Володимира Омельченка у Facebook.

"У разі втрати Україною перспективи збереження ВДЕ, просування її європейським курсом може суттєво загальмуватися, а надходження інвестицій у повоєнне відновлення енергетичної інфраструктури взагалі важко уявити без цієї стратегічної галузі", - вважає Омельченко.

Він нагадав, що відразу після вторгнення РФ в Україну Міністерство енергетики затвердило наказ, яким були обмежені виплати підприємствам ВДЕ на сьогодні рівень розрахунків по галузі не перевищує 20%, але фактично все ще гірший.

"Коштів ледь вистачає на виплату зарплат (вже скороченому штату працівників) та охорону об'єктів. Про обов'язок підприємств ВДЕ платити податки, штрафи за небаланси, ремонтувати обладнання, реструктуризацію кредитів підприємствами ВДЕ взагалі зараз не наголошується", - додав Омельченко, повідомивши, що з урахуванням Багато факторів реальний рівень оплати підприємствам ВІЕ не перевищує 10%.

За його словами, така ситуація склалася тому, що підприємства не видають усю електроенергію у мережу – диспетчерські обмеження досягають від 30 до 70% залежно від ситуації в ОЕС України. Крім того, на тимчасово окупованих територіях підприємства взагалі не працюють, а подекуди потужності знищені російськими.

"Синхронізація з ENTSO-E для галузі ВДЕ поки не відіграє жодної ролі. В результаті виходить, що рівень розрахунків перед АЕС, ТЕС, ГЕС набагато вищий, як і рівень уваги до цих підприємств. Упевнений, що для європейців недостатня увага саме зеленій енергетиці може здатися досить дивним", - сказав експерт.

На його думку, країна в умовах повномасштабної війни Україні не можна втратити можливість на енергетичний розвиток за допомогою галузі ВДЕ, адже це головний елемент інтеграції країни до економічного та енергетичного простору ЄС, який дозволить державі швидше відновлюватися після перемоги.

 

 

 
Коментарі (0)