ГоловнаГоловнеТарифи ЖКГПрава українців у ЖКГ піддаються утискам

Права українців у ЖКГ піддаються утискам

Права українців у сфері ЖКГ найчастіше порушуються при встановленні тарифів . При цьому найбільше порушень прокуратура фіксує в столиці.

Найбільша кількість фактів правопорушень у сфері житлово-комунального господарства прокуратура виявила при встановленні тарифів, заявила начальник головного управління захисту прав і свобод громадян та інтересів держави, протидії корупції та злочинності у сфері транспорту Генеральної прокуратури Ірина Зарубинська, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Найбільші збитки громадяни отримали у місті Києві. Саме в столиці поновлено права понад 200 тис. громадян, їм відшкодовано майже 4,3 млн грн», - сказала пані Зарубинська.

За її словами, серед найбільш частих правопорушень - самовільне встановлення тарифів, які допускають як приватні суб'єкти господарювання, так і органів місцевої влади. Також мова йде про складання додаткових угод для розрахунків за теплову енергію, у результаті чого збитки несе держава; про розтрату кредитних та бюджетних коштів, які були виділені на розвиток ЖКГ та потреби в цій галузі.

«Частими є випадки, коли приватні суб'єкти господарювання, які надають житлово-комунальні послуги, самовільно встановлюють тарифи», - розповіла Ірина Зарубинська, нагадавши, що таке право мають виключно органи місцевого самоврядування.

«Всього за результатами перевірок у сфері ЖКГ у цьому році органами прокуратури розпочато 43 кримінальних виробництва, на усунення виявлених порушень внесено 340 приписів. За результатами їх розгляду 119 службових осіб органів влади та місцевого самоврядування притягнуто до відповідальності», - сказала Ірина Зарубинська.

За її словами, також було скасовано 27 незаконних рішень, а в цілому громадянам і бюджету країни було відшкодовано 111,5 млн грн.

Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, парламентарії мають намір посилити державний контроль за діяльністю комунальних підприємств, ЖЕКів та інших організацій, які працюють у сфері ЖКГ. Для цього пропонується повернути повноваження Госінспеціі з ЖКГ, яка була ліквідована в 2011 році.

 
Коментарі (0)