ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаПрем'єр не бачить підстав для віялових відключень

Прем'єр не бачить підстав для віялових відключень

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль розповів, чи будуть в Україні віялові відключення електроенергії у зв'язку з низькими запасами вугілля на вугільних теплових електричних станціях

 

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль розповів, чи будуть в Україні віялові відключення електроенергії у зв'язку з низькими запасами вугілля на вугільних теплових електричних станціях (ТЕС).

15 січня голова правління "Укренерго" направив лист в.о. міністра енергетики Юрію Вітренко з проханням погодити графік обмеження електричних потужностей з 7 ранку до 22 вечора в зв'язку з тим, що на складах не вистачає вугілля, щоб підтримувати генерацію в період морозів.

Питання про те, чи будуть в Україні віялові відключення світла, прем'єр-міністру задало агентство "Інтерфакс". Денис Шмигаль стверджує, що відключень не буде.

"Упевнений, що енергосистема України зниження температури пройде стабільно. Для цього є всі передумови, - повідомив глава уряду. - Єдина складність, яку сьогодні переживає енергетична система - це низькі залишки вугілля на складах вугільних ТЕС. У зв'язку з цим були проведені наради, прийняті рішення, в разі необхідності відбудеться запуск газомазутних блоків, а також переклад вугільних блоків на спалювання газу. тобто все до цього готові.

Необхідний додатковий обсяг вугілля імпортується в Україну, в тому числі з Казахстану, і з інших країн. Крім того, збільшує видобуток вугільна галузь і піднімається вгору необхідний обсяг вугілля. Єдине, є певна інертність. Коли склади були забиті, вугільні шахти скоротили видобуток, а зараз починають працювати на повну потужність. Але це займе певний час.

Зсув ремонтних програм окремих атомних блоків, плюс похолодання, тобто збільшення попиту на електроенергію - привели до швидкого, несподіваного спрацьовування вугілля на складах. А коли немає на потоці вугілля, то запуск цього процесу займає певний час. Ось і виник такий плюс-мінус дво-тритижневий розрив. Але він некритичний.

15 січня "Енергоатом" запустив один зі своїх блоків, далі, буквально днями запускається другий блок. Фактично ці параметри дають нам впевненість в тому, що ми до "віялових відключень", як до механізму балансування енергосистеми, вдаватися не повинні і не будемо. Тому, хочу всіх заспокоїти, що ситуація не проста, але вона і не є критично складною ".

 

 

 
Коментарі (0)