ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоПрезидент не підтримав нове регулювання містобудівної діяльності

Президент не підтримав нове регулювання містобудівної діяльності

Президент застосував право вето стосовно внесення змін до Закону «Про регулювання містобудівної діяльності» та направив свої пропозиції для повторного розгляду парламентом.

Президент Віктор Янукович повернув зі своїми пропозиціями для повторного розгляду парламентом Закон «Про внесення змін до розділу V «Прикінцеві положення» Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» щодо зупинення дії заборони на відведення земельних ділянок». Про це «Україні Комунальній» повідомили у прес-службі Глави Держави.

На його думку, пропоновані Законом зміни порушують конституційні норми щодо рівності перед законом усіх суб'єктів права власності, забезпечення державою захисту прав усіх суб'єктів права власності і господарювання, соціальної спрямованості економіки, рівності перед законом усіх громадян, неможливості привілеїв, обмежень за ознаками місця проживання.

Реалізація положень Закону також негативно вплине на економічний розвиток міста Києва, зокрема з питань житлового будівництва, розбудови інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури, а також на здійснення столичних функцій, у тому числі створення належних умов для діяльності у місті органів державної влади, дипломатичних представництв іноземних держав та міжнародних організацій в Україні, виконання міжнародних договорів.

Пропозиції Президента під час повторного розгляду зазначеного Закону на пленарному засіданні Верховної Ради доповідатиме Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Генадій Темник.

Нагадаємо, Закон України «Про внесення змін до розділу V «Прикінцеві положення» Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» щодо зупинення дії заборони на відведення земельних ділянок» був прийнятий Верховною Радою 21 червня 2013 року.

Документом вносилися зміни до розділу V «Прикінцеві положення» Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», за якими до 1 січня 2015 року:

1) на територіях, де відповідно до зазначеного Закону не затверджені плани зонування або детальні плани територій, крім міста Києва, рішення щодо визначення та надання містобудівних умов і обмежень прийматимуть уповноважені органи містобудування та архітектури з урахуванням попередніх планувальних рішень у межах встановленого законодавством строку (зміни до пункту 6);

2) щодо зазначених територій не поширюватиметься дія положень частин третьої та четвертої статті 24 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», якими забороняється:

передача (надання) земельних ділянок із земель державної або комунальної власності у власність чи користування фізичним та юридичним особам для містобудівних потреб у разі відсутності плану зонування або детального плану території;

зміна цільового призначення земельної ділянки, яка не відповідає плану зонування території та/або детальному плану території (доповнення розділу V пунктом 61).

Тобто Законом зупинялося надання містобудівних умов і обмежень уповноваженими органами містобудування та архітектури, а також дію заборони на відведення земельних ділянок і зміну їх цільового призначення у разі відсутності плану зонування або детального плану території для всіх населених пунктів України, крім міста Києва.

У разі запровадження зазначених змін зі встановленими для міста Києва обмеженнями особи, які мають намір здійснити будівництво в межах міста Києва, у тому числі власники і користувачі земельних ділянок, які набули в установленому законом порядку земельну ділянку, не змогли б реалізувати право, зокрема, на отримання містобудівних умов і обмежень для здійснення будівництва в межах міста Києва.

 
Коментарі (0)