ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоПрезидент підписав закон, який дозволяє встановлювати домашні СЕС на земельних ділянках

Президент підписав закон, який дозволяє встановлювати домашні СЕС на земельних ділянках

Президент підписав закон, який дозволяє до 2030 року встановлювати домашні сонячні електростанції (СЕС) потужністю до 30 кВт на земельних ділянках і отримувати "зелений" тариф на електроенергію
Президент Володимир Зеленський підписав закон (№10357), який дозволяє до 2030 року встановлювати домашні сонячні електростанції (СЕС) потужністю до 30 кВт на земельних ділянках та отримувати “зелений” тариф на електроенергію, відпущену до мережі.
 
Завдяки цьому закону:
 
- домогосподарство може розміщувати СЕСд до 30 кВт як на даху, так і на землі;
 
- вирішено питання встановлення відповідно до курсу євро «зеленого» тарифу СЕСд, розташованих на земельних ділянках, які було введено в експлуатацію до набрання чинності Законом України № 2712;
 
- врегульовано рівень «зеленого» тарифу для об’єктів відновлюваної енергетики потужністю до 150 кВт.
 
Законопроект знадобився після прийняття оновленого закону про підтримку відновлювальної енергетики. Депутати збільшили дозволену потужність домашніх сонячних станцій з 30 до 50 кВт, проте - такі станції можна будувати лише на дахах та фасадах капітальних будівель. В результаті, станції до 30 кВт, побудовані на землі, опинилися поза законом.
 
Нагадаємо, за останні 5 років в Україні близько 12 тис. сімей встановили та використовують СЕС загальною потужністю близько 280 МВт. 
 
Коментарі (0)