ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоПрезидент підписав закон, що посилює вимоги до роботи колекторських компаній

Президент підписав закон, що посилює вимоги до роботи колекторських компаній

Президент Володимир Зеленський підписав закон, який має захистити боржників під час взаємодії з колекторськими компаніями. Відтепер жодні погрози, неетична поведінка, порноколажі, кількагодинний автододзвін - заборонено
Вчора, 7 квітня, Президент Володимир Зеленський підписав закон, який має захистити боржників під час взаємодії з колекторськими компаніями, про це розповіла нардеп від «Слуги народу» Ольга Василевська у соціальній мережі.
 
«Мій Закон про врегулювання простроченої заборгованості 4241 (так званий «колекторський закон») щойно підписано Президентом!
 
Відтепер жодні погрози, неетична поведінка, порноколажі, кількагодинний автододзвін, взаємодія з  третіми особами без їхньої згоди - заборонено!
 
Цей день ми наближали як могли», — йдеться у повідомленні.
 
Документ передбачає:
  • заборону колекторам вдаватися до протиправних дій: погрожувати, шантажувати боржників, а також вводити їх в оману про розмір боргу, здійснювати дії, що зазіхають на особисту гідність, права, свободи, власність боржника, його близьких осіб;
  • необхідність кредитодавців укладати договори про колекторські послуги лише з юридичними особами, включеними до відповідного реєстру НБУ, посилить юридичний захист боржників та відповідальність колекторів за порушення Закону.
Нагадаємо, у 2020 році  Національний банк України отримав 2000 скарг на колекторську діяльність, в тому числі і про загрози колекторів.
 
В НБУ порадили, що робити споживачеві уникнути проблем з колекторами:
 
Не допускайте прострочення кредиту, веде до залучення колекторів. У разі виникнення таких ситуацій, спробуйте домовитися про реструктуризацію боргу і припинення дій колекторів.
 
Якщо колектори продовжують загрожувати, зверніться з письмовою скаргою на керівництво фінкомпанії або банку, а також в НБУ.
 

Ви можете звернутися до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини або до суду. Адже саме вони контролюють дотримання законодавства про захист персональних даних.  

 
Коментарі (0)