ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняПрезидент Польщі розповів про погрози «Північного потоку - 2»

Президент Польщі розповів про погрози «Північного потоку - 2»

На думку Анджея Дуди, «Північний потік - 2» - це «підприємство політичного і економічного характеру, що реалізується Росією»

На думку Анджея Дуди, «Північний потік - 2» - це «підприємство політичного і економічного характеру, що реалізується Росією»

Створення газопроводу «Північний потік - 2» є небезпекою для України і Словаччини. Таку думку висловив президент Польщі Анджей Дуда в поширеному в понеділок увечері інтерв'ю для Польського радіо.

«Наша позиція однозначна і незмінна. Ми вважаємо, що Північний потік - 2 - це інвестиція, яка не має нічого спільного з економікою. Це підприємство політичного і економічного характеру, що реалізується насамперед Росією. На жаль, в цьому беруть участь німецькі фірми », - сказав він. За словами польського лідера, Польща намагається забезпечити свою енергетичну безпеку за рахунок налагодження поставок зрідженого природного газу з США, а також природного газу з Норвезького шельфу.

«Поява газопроводу Північний потік - 2 без сумніву є небезпека для України, Словаччини, а також представляло б небезпеку для Польщі, якби ми не робили кроки для захисту», - зазначив польський лідер.

Нагадаємо, що проект «Північний потік - 2» передбачає будівництво двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 млрд куб. м газу в рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Трубопровід піде в обхід транзитних держав - України, Білорусі, Польщі та інших східноєвропейських і балтійських країн - через виняткові економічні зони і територіальні води п'яти держав - Росії, Фінляндії, Швеції, Данії та Німеччини. Дозвіл на будівництво газопроводу не видала тільки Данія. Оператором проекту будівництва газопроводу виступає компанія Nord Stream 2 AG, єдиним акціонером якої є «Газпром». Партнери «Газпрому» - німецькі Wintershall і Uniper, австрійська OMV, французька Engie і Royal Dutch Shell (Великобританія і Нідерланди) - профінансують 50% проекту.

 

 
Коментарі (0)