ГоловнаНовини ЖКГПрезидента закликають ветувати скандальні закони про списання боргів підприємствам ПЕК

Президента закликають ветувати скандальні закони про списання боргів підприємствам ПЕК

Народний депутат України, глава комітету Верховної Ради з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва Наталія Королевська сподівається, що Президент України Віктор Янукович ветує закони, якими списуються борги підприємств паливно-енергетичного комплексу на суму понад 24 млрд гривень

Народний депутат України, глава комітету Верховної Ради з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва Наталія Королевська сподівається, що Президент України Віктор Янукович ветує закони, якими списуються борги підприємств паливно-енергетичного комплексу на суму понад 24 млрд гривень перед державним бюджетом, а також відповідні взаємні борги підприємств ПЕК.

Про це Королевська заявила в єфірі «Шурстер Live», повідомляє «Україна Комунальна».

Народного депутата, зокрема, обурило те, що борги були списані не населенню, заборгованість якого за житлово-комунальні послуги (ЖКП) станом на 1 травня склала майже 14 млрд грн, а підприємствам ПЕК.

«Чому не списали (борги – ред.) людям? Ні в одній цивілізованій країні не працює (механізм – ред.) списання боргів... Працює механізм реструктуризації», - заявила вона.

За словами Королевської, потрібно створити спеціальну тимчасову комісію для розслідування цього факту.

Нагадаємо, Верховна Рада 12 травня списала борги підприємств ПЕК на суму понад 24 млрд гривень перед державним бюджетом, а також відповідні взаємні борги підприємств ПЕК. За прийняття в цілому законопроекту № 8351 проголосували 253 депутати, законопроекту № 8352 – 263 депутати.

Прийнявши законопроект №8351, парламент списав борги за природний газ (у тому числі реструктуризовані) теплопостачальних підприємств, газопостачальних підприємств (облгази) підприємств, Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» та її дочірніх підприємств, що утворилися станом на 1 січня 2010 року.

Також списуються борги компанії «Газ України» перед «Нафтогазом» у межах сум, списаних теплопостачальним підприємствам і облгазам, а також заборгованості підприємств ПЕК за пенями і штрафами, нарахованим їм на борги за газ, спожитий ними з 1 січня 1997 року по 1 січня 2011 року.

Крім того, списанню підлягають борги за електроенергію станом на 1 січня 2010 року обленерго перед ДП «Енергоринок» в обсягах, які не перевищують обсяги заборгованостей, списаних раніше в рамках реструктуризації, а також борги «Енергоринку» перед енергогенеруючими компаніями в обсягах, які не перевищують обсяги, що були реструктуризовані раніше.

Також парламент списав борги «Енергоринку» за електроенергію перед компанією «Укренерго», а також зобов’язання ДП за плату на будівництво вітрових електростанцій.

Прийнявши в цілому законопроект №8352, Рада внесла зміни до Податкового кодексу і списала борги підприємств ПЕК перед держбюджетом, включаючи податкову заборгованість.

Зокрема, парламент списав податковий борг «Нафтогазу» та її дочірніх підприємств станом на 1 січня 2011 року (крім боргу за ПДВ під час митного оформлення газу), а також окремі борги облгазів перед бюджетом і грошові зобов’язання, які виникнуть у зв’язку із застосуванням механізму списання.

Списанню також підлягають штрафні санкції і пені з ПДВ під час розмитнення газу, податковий борг обленерго перед бюджетом, визначений станом на 1 січня 2011 року, і низку інших заборгованостей.

Відповідно до пояснювальної записки, обсяг таких боргів підприємств ПЕК перед держбюджетом оцінюється в понад 24 млрд грн.

 
Коментарі (0)