ГоловнаНовини ЖКГОпалювальний сезон 2023-2024Процес реструктуризації боргів тепловиків та водоканалів запущено - Мінрегіонбуд

Процес реструктуризації боргів тепловиків та водоканалів запущено - Мінрегіонбуд

В Україні розпочато процес реструктуризації заборгованості підприємств ТКЕ та водоканалів і зняття арештів з рахунків, що передбачає меморандум щодо опалювального сезону.
В Україні розпочато процес реструктуризації заборгованості підприємств ТКЕ та водоканалів і зняття арештів з рахунків, що передбачає меморандум щодо опалювального сезону.
 
Найближчим часом будуть укладені відповідні договори, про це повідомила пресслужба  Мінрегіону.
 
Старт процесу означає початок роботи щодо внесення підприємств до Реєстру підприємств теплопостачальних та теплогенеруючих організацій, підприємств централізованого водопостачання та водовідведення, які беруть участь у процедурі врегулювання заборгованості. 
 
"Реструктуризація заборгованості ТКЕ та ВКГ є однією з умов, які передбачені в Меморандумі щодо сталого проходження опалювального сезону. Минулого тижня уряд прийняв постанову, якою створено передумови для зняття арештів з рахунків підприємств та повноцінної роботи у цьому напрямі. Найближчим часом будуть укладені договори реструктуризації боргів за спожиті енергоносії", — говориться у повідомлені.
 
Тепловики та водоканали, які подали заявки, будуть включати до Реєстру у два етапи:
  • І-й етап — підприємства, рахунки яких арештовано та відповідно до яких діє активне виконавче провадження (для термінового розблокування їх діяльності) до 29 жовтня;
  • ІІ-й етап — решта підприємств з 3 листопада у порядку надходження документів.
Заборгованість виробників тепла та газопостачальних підприємств за газ, придбаний у НАК "Нафтогаз України", коливається біля позначки у 100 млрд грн вже не перший місяць. Ще весною у НАК попереджали, що такий обсяг боргів загрожує надійному забезпеченню газом і теплом українських споживачів під час наступного опалювального сезону. І пропонували зокрема як рішення і реструктуризацію.
 

Закон про реструктуризацію заборгованості теплокомуненерго в серпні набув чинності. Документ має врегульовувати ситуацію з боргами ТКЕ перед НАК "Нафтогаз України", у тому числі на тлі різкого підвищення тарифів.  За даними Нафтогазу, станом на початок жовтня сумарна прострочена заборгованість підприємств ТКЕ та ТЕЦ перед НАК сягала близько 69,9 млрд грн. Заборгованість регіональних газзбутів - близько 23,6 млрд грн. 

 
Коментарі (0)