ГоловнаНовини ЖКГЖитлоПродажі житла в столиці впали на 30-40%

Продажі житла в столиці впали на 30-40%

У цьому році продажі житла в столиці скоротилися на 30-40% в порівнянні з 2018 роком

У цьому році продажі житла в столиці скоротилися на 30-40% в порівнянні з 2018 роком. Винен курс долара і фактор Укрбуду, які змусили потенційних покупців почекати з угодами

Минулий рік виявився одним з найскладніших для київського ринку житлової нерухомості. На первинному і вторинному ринках продажі знизилися на 30-40% в порівнянні з минулим роком. Якщо на первинному ринку покупці злякалися можливої ​​появи недобудов після зупинки робіт на будівництвах Укрбуду, то міцна гривня привела до зростання цін на квартири економ-класу на вторинному ринку. Власники валютних заощаджень не поспішають вкладати гроші в нерухомість, очікуючи девальвації.

Покупці не виявляли активності на ринку нерухомості навіть під час сезонного зростання, який традиційно спостерігається навесні і восени. Найбільше постраждав первинний ринок, говорить керуючий партнер консалтингової компанії SV Development Сергій Степенко. Якщо раніше в аналогічний середньостатистичний період продавалося близько 2 тис. Квартир на місяць, то в цьому році - близько 1 тис., Говорить він. «Деякі покупці переходили на вторинний ринок, але більшість просто зайняло вичікувальну позицію. У Києві сформувався відкладений попит », - говорить експерт. Покупці якщо і готові розглядати квартири, то в основному за ціною до $ 50-60 тис., Додає віце-президент Асоціації професійних управителів нерухомістю Анатолій Топал. Все що дорожче - практично не користується попитом.

Причин, за якими активність на ринку нерухомості істотно знизилася, дві. Перша - це президентські і парламентські вибори, які проходили в цьому році. «Спад купівельної активності був чітко пов'язаний з виборами, які пройшли в країні. Але це був тільки перед- і післявиборчий період, далі ситуація вирівнювалася і продажу виходили на запланований рівень », - згадує PR-менеджер компанії City One Development Галина Мартиненко.

Друга причина - ревальвація гривні. За оцінкою Bloomberg, українська валюта зміцнилася до долара на 19%, що є найвищим річним показником в світі. Але це не обрадувало забудовників і продавців квартир на вторинному ринку. «Ні для кого не секрет, що більшість громадян зберігають гроші саме у валюті, і якщо взимку-навесні вони купували за курсом 28 грн за долар, то зараз курс впав практично до 23,5 грн, і тенденція до зниження зберігається. Такий порядок речей потягнув за собою відкладений попит. Тепер гроші будуть лежати під матрацом до тих пір, поки гривня не ослабне, люди не будуть здавати долар в мінус », - прокоментували НВ Бізнес в компанії Київміськбуд.

На ринку вторинної нерухомості продавці спробували підвищити ціни, каже Анатолій Топал. Наприклад, якщо восени минулого року гостинка на Борщагівці продавалася за $ 900 за кв м, то в цьому році - за $ 1,1 тис. За кв м. «Знижки покупцям надавати не готові», - говорить Топал. Причому, пропозиція від продавців істотно знизилося. Ніхто не розуміє за якими цінами виставляти квартири на продаж, говорить Топал.

На ринку первинної нерухомості негативно відбилася і зупинка 26 будівництв компанії Укрбуд девелопмент, квартири в яких придбали близько 13 тис. Інвесторів. В середині грудня президент Володимир Зеленський заявив, що добудовувати будинки конкурента буде холдингова компанія Київміськбуд. Про проблеми з будівництвами компанії було відомо ще влітку. Тоді квартири в недобудовах Укрбуду продавалися з дисконтом, в розмірі 20-25% від ціни в відділі продажів, каже Анатолій Топал. Більшість новобудов Укрбуду будуть здані з затримкою, а потенційні покупці побоюються вкласти гроші в недобудови. Більшість девелоперських компаній будують за рахунок коштів, які вони залучають завдяки продажам квартир в своїх житлових комплексах. Власних коштів на будівництво всього проекту, як правило, у них немає. Зниження продажів призводить до того, що роботи на майданчиках йдуть меншими темпами або завмирають на час.

Забудовники не можуть знизити ціни, щоб залучити покупців, повідомили НВ Бізнес в прес-службі Київміськбуду. «Через зростання цін на комплектуючі будівництва, забудовники не можуть опустити ціну і додати якихось лояльностей покупцям. І ринок, можна сказати, перебуває в невагомості - ніхто не хоче йти в мінус. Тому залишається чекати, забудовникам - переконувати потенційних інвесторів у своїй спроможності, і паралельно активно будувати і вводити будинку в експлуатацію. Ну а людям - уважно вивчати історію компанії, в яку вони готові вкласти гроші », - повідомили в компанії.

 

 
Коментарі (0)