ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГПрограма «Доступні кредити 5-7-9%» закривається через відсутність клієнтів

Програма «Доступні кредити 5-7-9%» закривається через відсутність клієнтів

Президентська програма «Доступні кредити 5-7-9%» припиняє роботу

Президентська програма «Доступні кредити 5-7-9%» припиняє роботу. Про це в коментарі для ділового тижневика Перша Шпальта повідомив керуючий партнер «Фінансового клубу» Руслан Чорний.

«Ми бачимо, що програма нормально не запрацювала, як було обіцяно. Фактично кілька місяців тому констатували, що ця програма перестає працювати, і немає клієнтів, які могли податися на неї. Перелік клієнтів фактично було вичерпано. Банкірам уже просто немає кому видавати кредити», – розповів він.

За словами Чорного, до програми кредитування внесли зміни, щоб менше людей отримували відмову в кредиті. Проаналізувати успішність змін можна буде протягом кількох місяців.

Він додав, що потрібно дослухатися до пропозицій банкірів, щоб програма працювала ефективніше.

Начальник відділу досліджень системних ризиків департаменту фінансової стабільності Національного банку України (НБУ) Микола Остролуцький додав, що зміни у програмі стосуються компенсації процентної ставки.

За його словами, більшість підприємців через кризу, спричинену коронавірусом, працюють зі зниженою дохідністю. Їм потрібна менша процентна ставка.

«Держава їм у цьому допомагає», – додав він.

Наразі головна задача НБУ – забезпечити інструменти для успішної роботи програми «Доступні кредити 5-7-9%», щоб вона не створювала проблем для фінансового сектору.

Він додав, що треба бути впевненим у тому, що фінансування цієї програми буде стабільним.

«Тоді сам Фонд підприємництва напрацьовуватиме свої продукти й працюватиме енергійніше. Підприємці, які отримали дешевший кредит, повернуться за ним знову», – зазначив Остролуцький.

Нагадаємо, що програма «Доступні кредити 5-7-9%» розрахована на розвиток підприємницької діяльності з річним доходом щонайбільше 100 млн грн. Банки можуть видавати такі кредити на строк до п'яти років у розмірі до 3 млн грн. Держава взяла на себе обов'язок компенсувати підприємцю частину відсотків за кредитом.

 

 
Коментарі (0)