ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГПрограма кредитування «5-7-9» зазнає змін

Програма кредитування «5-7-9» зазнає змін

На сьогодні ці зміни вже узгоджуються з Мінекономіки та Мінюстом і можуть бути винесені на одне з найближчих засідань Кабміну

 

На сьогодні ці зміни вже узгоджуються з Мінекономіки та Мінюстом і можуть бути винесені на одне з найближчих засідань Кабміну. Про це ЕП повідомив співрозмовник у Мінфіні.

Ці зміни можуть набути чинності раніше квітня, але, звісно, можлива затримка у зв’язку зі зміною уряду”.

По-перше, планують розширити лінійку фінансових інструментів і передбачити опцію фінансового лізингу.

По-друге, є сенс дати можливість брати ці кредити на придбання приміщень, адже перше, що потрібно для того, щоб почати бізнес — це приміщення.

Третя можлива зміна – це підвищення частки тіла кредиту, яка покриваться державним коштом в рамках програми фінансових гарантій з 20% до 40%.

«Ми вже зараз розуміємо, що вийти на видачу 50 тис кредитів в рік не вдасться. Можливо 25-30 тис. Чому так? Основна причина в тому, що банки дуже повільно видають кредити», – каже співрозмовник в Мінфіні.

«Наприклад, в Приваті „time to say “yes» займає кілька днів, але потім починається процес оформлення документів і в результаті видача кредиту займає до місяця. Початково позиція Мінфіну була в тому, щоб частка виданих кредитів на нові бізнеси була 20-30%. Те, що банки кредитують виключно діючі бізнеси, це рішення банків”, – додає він.

В Мінфіні розраховують, що додатковий поштовх цій програмі дадуть комерційні банки, які до неї поступово приєднуються — Райффайзен, ПУМБ та інші.

Програму офіційно запустили 3 лютого. В уряді повідомили, що на участь у програмі подалося 17 тисяч підприємців.

Найбільше заявок було зареєстровано в Київській області — на суму 503,9 млн грн. На другому місці — Вінницька область — на 155 млн грн.

При цьому лідером за кількістю виданих пільгових кредитів стала Вінницька область. Підприємці звідти лише за два тижні роботи програми вже отримали кредитів на суму 3,8 млн грн.

Банки видають кредити малому й середньому бізнесу з виручкою до 50 мільйонів гривень.

Держава компенсує підприємцю частину відсотків по кредиту — ставки складають від 5 до 9% річних залежно від кількості створених робочих місць з можливістю щоквартального зниження відсоткової ставки.

На придбання або модернізацію основних засобів, об’єктів нерухомості й транспортних засобів для використання в комерційних і виробничих цілях.

На будівництво, реконструкцію, ремонт приміщень, у яких ведеться основна господарська діяльність, крім офісних приміщень.

 

 
Коментарі (0)