ГоловнаНовини ЖКГЖитлоПрограми пільгового кредитування покупки житла чекають зміни

Програми пільгового кредитування покупки житла чекають зміни

За словами віце-прем'єра, ініціативи щодо зміни цих програм, які були закладені в Стратегії розвитку Госмолодежьжілья, так і не були виконані установою

Реалізація державних програм "Доступне житло" і "Молодіжне кредитування", що знаходяться в компетенції установи "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву", не відповідають вимогам часу і не задовольняють потреби тих, хто дійсно потребує вирішення житлового питання.

Про це заявив віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко, передає БізнесЦензор з посиланням на прес-службу міністерства.

За словами віце-прем'єр, ініціативи щодо зміни цих програм, які були закладені в Стратегії розвитку Госмолодежьжілья, так і не були виконані установою. Лише під тиском міністерства вдалося змінити систему кредитування для АТОшніків і переселенців, і замість формули 30% / 70%, домогтися державної підтримки щодо сплати до 50% вартості житла.

"Ми прибрали вимогу для переселенців з обов'язкового зняття з квартирного обліку при отриманні пільгового кредитування. Тепер для участі в програмі досить лише підтвердити статус внутрішньо переміщеного особи. Однак чи стало житло доступнішим для людей, коли забудовника фактично нав'язують заявнику, як це зараз прописано в процедурі? Коли громадяни позбавлені вибору тієї квартири, яка їм підходить більше в якості першого житла. Ні! Саме тому Мінрегіон запропонував суттєві зміни в існуючій програми ", - підкреслив Зубко.

 

Серед пропонованих змін за програмою "Доступне житло" і "Молодіжне кредитування" - надати громадянам можливість купувати малогабаритне і недороге житло, спростити і полегшити доступ до державного кредитування, розширити коло учасників і кредитні можливості за рахунок залучення державних банків.

 

"Мінрегіон має успішний досвід роботи з банками за програмою" Теплі кредити ", чому б його не перенести і на цю сферу. Державні банки могли б бути фронт-офісами державного кредитування, забезпечивши прозорість, збільшення учасників програм в регіонах, розширивши кредитні можливості за рахунок додаткових іпотечних програм і кредитування малогабаритного житла ", - заявив Зубко.

 

Віце-прем'єр наголосив на необхідності ліквідації монополії Госмолодежьжілья зі спілкування із заявниками та учасниками програм.

 

Читайте також: Депутати-мільйонери масово отримують компенсацію від держави за оренду житла

 

Зубко додав, що потрібно також прибрати з переліку заявників забезпечених людей, які прагнуть за допомогою державної підтримки придбати великі і дорогі квартири.

"Норматив загальної площі житла, яка може бути прокредитована державою - до 21 метра квадратного на одного члена сім'ї, та додатково 10,5 метра квадратного на сім'ю. Раніше в рамках програми дозволялося купувати квартири площею понад 100 квадратних метрів. Очевидно, що така нерухомість навряд чи підпадає під категорію "доступне житло" Ціна квадратного метра не повинна перевищувати граничні ціни, рівні опосередкованої вартості, по якій сьогодні купується житло для прикордонників і військових ЗСУ ", - підкреслив чиновник.

Віце-прем'єр пояснив, що придбати доступне житло можна як на об'єктах, які ще будуються, так і у вже зданих будинках. При цьому процентна ставка за користування кредитом не може перевищувати облікову ставку НБУ плюс 3% річних.

Іншими запропонованими нововведеннями повинна стати можливість для учасників програми самим вибирати забудовника, зниження необхідного рівня середньомісячного доходу такої сім'ї з 5-ти до 3-х розмірів середньомісячної заробітної плати в підрахунку на душу населення відповідно до регіону. Це повинно полегшити доступ молодих сімей до програми і розширити коло учасників.

 

 
Коментарі (0)