ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГПрожитковий мінімум складе від 40 до 50% від середньої зарплати

Прожитковий мінімум складе від 40 до 50% від середньої зарплати

В Україні можуть ставити єдиний прожитковий мінімум, прив'язаний до 40% середньої зарплати по країні. Верховна рада підтримала за основу законопроект №3515.

 

В Україні можуть ставити єдиний прожитковий мінімум, прив'язаний до 40% середньої зарплати по країні. Верховна рада підтримала за основу законопроект №3515.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на трансляцію засідання ВР.

"За" проголосували 253 нардепа.

Закон змінює визначення прожиткового мінімуму. Встановлюється, що це прийнятний рівень витрат, який дозволяє підтримувати достатній рівень життя людини, властивий суспільству.

Визначати розмір прожиткового мінімуму пропонують в розрахунку на одну людину.

Згідно з проектом, прожитковий мінімум повинен встановлюватися в процентному співвідношенні до середньомісячної зарплати в Україні за рік, що передує року формування державного бюджету на наступний рік, з урахуванням прогнозного рівня інфляції поточного року

Процентне співвідношення розміру прожиткового мінімуму до середньомісячної зарплати має становити не менше 40 відсотків у 2021 році і до 2031 року досягти 50 відсотків.

Якщо фактичний розмір прожиткового мінімуму протягом трьох місяців перевищує більш ніж на 10% розмір затвердженого прожиткового мінімуму, Кабінет міністрів на основі моніторингу виконання держбюджету повинен розглянути підвищення розміру прожиткового мінімуму.

Орган виконавчої влади, що забезпечує систематичне дослідження витрат домогосподарств, для спостереження за динамікою рівня життя в Україні повинен проводити опитування домогосподарств щодо фактичних витрат на продукти харчування, непродуктові товари, послуги, догляд за дітьми і процентного розміру заощаджень в структурі витрат домогосподарств.

Під домогосподарством розуміється деклароване економічне об'єднання одного / двох / кількох осіб, які ведуть спільний облік доходів і витрат, які оподатковуються податком на доходи фізосіб.

Для призначення допомоги відповідно до закону "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям" повинен застосовуватися рівень забезпечення прожиткового мінімуму, який щорічно визначається законом про держбюджет на відповідний рік.

Так, до 2025 року Кабміну доручають забезпечити створення органу виконавчої влади, діяльність якого буде спрямована на систематичне дослідження витрат домогосподарств, і затвердити методологію формування прожиткового мінімуму, розрахунок якої буде базуватися на фактичних витратах домогосподарств.

 

 

 
Коментарі (0)