ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаПісля запуску енергоринку в мережах стане менше аварій

Після запуску енергоринку в мережах стане менше аварій

Введення нового енергоринку сприятиме залученню інвестицій в електроенергетику

Введення нового енергоринку сприятиме залученню інвестицій в електроенергетику. За розрахунками експертів, за 10 років Україна отримає близько 25 млрд доларів. Ці надходження повинні вплинути і на якість послуг для населення.

Через зношеність обладнання в Україні непоодинокі випадки аварій на електромережах. Часто трансформаторні підстанції не витримують навантаження.

"Знос досить високий. Поточний технічний рівень не забезпечує якісного надання послуг з електропостачання. Про це свідчать постійні перебої, особливо в приватному секторі, де горять електроприлади, де напруга скаче то вгору, то вниз", - говорить експерт з питань ЖКГ Андрій Никончук.

Через застарілі електромереж зростають втрати електроенергії. Це означає, що частина кіловат по дорозі в наші будинки зникає. Знизити втрати і забезпечити безперебійність постачання повинно оновлення мереж.

"Українська енергосистема, і енергогалузь в цілому відчуває серйозної дефіцит інвестиційних коштів," - вважає співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич.

Поштовхом до залучення іноземних інвестицій в українську енергосистему став запуск нового енергоринку від 1 липня. Ціна кіловат для побутових споживачів перестала бути регульованою. Це створило конкуренцію між виробниками і постачальниками електроенергії, які тепер домовляються про ціну без посередників.

"Все захочуть тут інвестувати в енергетику. Тому що це ринок. Коли будь-який іноземний інвестор прийде і побудує нам потужності, яких не вистачає, жоден чиновник в НКРЕ не буде вказувати йому, по чому продавати електроенергію. Ринок знімає ці питання", - вважає старший економіст "Ukraine economic outlook" Михайло Кухар.

Найбільше інвестицій вимагає атомна генерація. Працюючі зараз енергоблоки треба модернізувати, кажуть експерти. Раніше держпідприємство "Енергоатом" отримувало менше прибутку, через фіксований тариф на електроенергію. У новому ж енергоринку компанія продає частину вироблених кіловат за ринковою ціною. За підсумками першого дня торгів "Енергоатом" продав свою електроенергію на 35% дорожче, ніж було до 1 липня.

"Нова модель ринку створює можливості для того, щоб забезпечувати відновлення енергетичних потужностей компанії. Тому що компанія отримує додатковий прибуток," - пояснює перший заступник генерального директора "Енергоатом Трейдинг" з продажу на оптовому ринку Роман Сутченко.

Оновлення та розвиток генерацій збільшить експортні потужності України. А це підвищить надходження до бюджету країни.

"Сектор генерації до 2030 року буде здатний залучити майже 25.5 млрд доларів інвестицій. Західні компанії будуть мати додатковий стимул інвестувати в генерацію для того щоб експортувати цю електроенергію в Європу," - прогнозує експерт напряму "Енергетика" Українського інституту майбутнього Андріан Прокоп.

У перший же день нового ринку була проведена перша імпортна операція. Реформа відкрила можливості для придбання електроенергії з-за кордону. Це збільшить пропозицію на внутрішньому ринку і дасть імпульс до зниження ціни, вважають експерти.

 

 
Коментарі (0)