ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняПутін доручив вивчити питання транзиту газу через Україну

Путін доручив вивчити питання транзиту газу через Україну

Росія не має наміру відмовлятися від використання української ГТС після 2019 року, але платити за транзит вона хоче за ринковими на той час цінами

 

Росія не має наміру відмовлятися від використання української ГТС після 2019 року, але платити за транзит вона хоче за ринковими на той час цінами. І Володимир Путін вже дав доручення вивчити це питання. Про це зазначається на сайті МЗС РФ, де наводяться слова Сергія Лаврова.

Міністр поділився планами з італійським журналістом, який поцікавився майбутнім транспортування російського газу через українську територію. Договір про транзит завершується в 2019 році. «Газпром» розраховує на той час налагодити поставки блакитного палива через «Турецький потік» і гілки «Північного потоку».

С. Лавров зазначив, що Путін доручив менеджементу Міненерго Росії і "Газпрому" вивчити питання про «можливе продовження» транзиту. Він уточнив, що «обсяги та умови повинні бути узгоджені в рамках відповідних переговорів на прагматичній і ринковій основі».

Судячи з усього, в Москві дають зрозуміти, що ціна за поставки повинна бути не вище ніж по споруджуваних гілках. Уточнимо, за 10 місяців цього року в порівнянні з аналогічним періодом 2017 року транзит природного газу скоротився на 6,9%. Раніше глава НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв уточнював, що припинення транзиту російського газу через Україну буде коштувати економіці країни $ 3,5 млрд. Це одна з причин, чому Україна намагається зберегти транзит і виступає проти нових російських «обвідних» проектів.

 

 
Коментарі (0)