ГоловнаКоментаріГазопостачання«Південний потік» може стати на заваді газовим переговорам

«Південний потік» може стати на заваді газовим переговорам

У Росії є свої причини, чому вона навряд чи буде домовлятися на майбутніх газових переговорах, – це «Північний потік» та «Південний потік». Перший РФ хоче використовувати на повну потужність, а за рахунок другого, тимчасово заборонененого ЄК, «помститися»

У Росії є своя причина не домовлятися на переговорах – це газопроводи «Північний потік» та «Південний потік». Перший РФ має намір задіяти на повну потужність. Щодо другого – Росія пам’ятає, що ЄК не дала згоди на його функціонування. Але Україна зможе пройти опалювальний сезон на імпортованому газі. Ті обсяги, які нині постачаються з Європи, дадуть змогу пройти опалювальний сезон з мінімальним дискомфортом, хоча і не ідеально. Це зазначив президент Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Михайло Гончар, передає «Голос столиці». 

«Навіть за ідеального функціонування реверсних схем ми б цього не змогли зробити. Це пов’язано з тим, що через Словаччину працює так званий малий реверс. Обсягів реверсних поставок, які нині існують, нам вистачить для проходження опалювального сезону з мінімальним дискомфортом – будемо мерзнути, але не замерзнемо», – заявив пан Гончар.
 
Також, Михайло Гончар висловив свої прогнози щодо наступних тристоронніх переговорів по газу.
 
 
«Такі шанси є (шанси досягти певних домовленостей, – ред.), проте я не оцінював би їх дуже високо. Проблема в тому, що російська сторона продовжує свій курс на використання газу як інструменту політичного тиску і на Україну, і на ЄС. У випадку з Європою РФ переслідує стратегічну мету – домогтися у Єврокомісії послаблень для газопроводу «Опал», якій підпадає під норми третього енергопакету. Це необхідно для того, щоб задіяти на повну потужність «Північний потік». До того ж, Єврокомісія не дала згоди на функціонування «Південного потоку». Саме ці дві мети переслідує Росія. Єдине, що може кардинально вплинути на ситуацію, це якщо Єврокомісія займе жорсткішу позицію», – резюмував пан Гончар.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», голова НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв стурбований тим, що досі не підписано угоди з «Газпромом» для продовження імпорту палива. До того ж, керівник НАКу визнав, що переговори з російським монополістом проходять не дуже добре. Більше того, пан Коболєв вважає, що є висока ймовірність, що домовитися не вдасться, і «Нафтогаз» піде судитися.
 
Коментарі (0)