ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГRAB-тарифи можуть бути вищими за нинішні на 25%

RAB-тарифи можуть бути вищими за нинішні на 25%

Тарифи обленерго можуть вирости на 25% - член НКРЕКУ

За словами Бабин, побутовий споживач не відчує зростання ціни. Однак зростання ціни посилить тиск на Енергоатом

Тарифи на розподіл електроенергії можуть вирости на 25% в результаті введення стимулюючого тарифоутворення для обленерго (RAB-тарифи). Про це заявила член Національної комісії, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ) Ольга Бабій, повідомляє Expro Consulting.

"Очікуване зростання тарифу на розподіл, який ми бачимо зараз в цій моделі (ми ще не бачили остаточних документів) - це до 25%. Ми не вважаємо, що це зростання буде істотним. В основному це відчує промисловість", - заявила Бабій.

Бабин відзначила, що побутовий споживач не відчує цього підвищення, адже він захищений на 1,68 грн. Однак таке зростання тарифів на розподіл відчує НАЕК "Енергоатом". Підвищення тарифів збільшить обсяги майбутньої фінансової перехідної моделі спеціальних зобов'язань (ПСО).

"За нашими підрахунками, це приблизно 5 млрд грн прибутку Енергоатому (в рік, - ред.), Якими він буде покривати ПСО для населення", - додала Бабій.

20 серпня 2020 року Міністерство енергетики та вугільної промисловості змінило перехідну модель ПСО. Нова формула розрахунку ціни атомної енергії нібито повинна гарантувати беззбитковість Енергоатому.

26 серпня НКРЕКУ встановила нову методику стимулюючого тарифоутворення (RAB-тариф) для обленерго. Комісія встановила ставку прибутковості на нові активи на рівні 16,74% і ставку в 3% на старі активи. Постанова має набрати чинності 1 січня 2021 року.

7 жовтня журналісти програми Схеми заявили, що глава Мінекономіки Ольга Буславец ініціювала перегляд встановлених ставок прибутковості. Тоді в НКРЕКУ це назвали тиском і заявили, що така ініціатива може привести до підвищення тарифів на електроенергію. За словами глави Виконавчого комітету реформ Михайла Саакашвілі, Міненерго запропонувало підвищити ставку прибутковості на старі активи з 3% до 6%.

 

 
Коментарі (0)