ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняРада ЄС планує прийняти зміни в газову директиву

Рада ЄС планує прийняти зміни в газову директиву

Рада ЄС прийме рішення щодо внесення змін до європейської Газову директиву.

Рада ЄС прийме рішення щодо внесення змін до європейської Газову директиву. Це рішення стане остаточним затвердженням документа з правками, схваленими в Європарламенті 4 квітня, свідчить порядок денний Ради ЄС, який буде засідати в Люксембурзі.

"Перегляд Газової директиви. Ухвалення законодавчого акту", - такий пункт значиться в розділі схвалюваних без обговорення документів в порядку денному Ради ЄС з питань сільського господарства і рибальства.

Згідно із законом, у разі затвердження Газова директива набере чинності через 20 днів після публікації в "Офіційному журналі" Євросоюзу. Протягом дев'яти місяців держави-члени ЄС повинні будуть адаптувати свої національні законодавства до нового європейського закону.

Газова директива ЄС повинна вступити в силу до запуску "Північного потоку - 2", щоб її дія поширилася на цей проект. Росія збирається ввести "Північний потік - 2" в експлуатацію до кінця 2019 року.

Йдеться про компромісний варіант поправок, які передбачають посилення вимог до трубопроводу російського газового монополіста "Газпрому", за допомогою якого той збирається поставляти газ в Європу в обхід України. Поправки повинні привести функціонування "Північного потоку - 2" у відповідність з тими внутрішніми нормами Євросоюзу, які діють за аналогічними газотранспортним проектам.

Більш докладно про нові поправки в Газову директиву можна почитати в матеріалі "Як Європа покарала" Газпром ": що потрібно знати про нові поправки до Газової директиви".

Газопровід "Північний потік - 2" повинен пройти по Балтійському морю, з'єднавши постачальників в Росії з споживачами в Європі, його довжина складе більше 1,2 тис. Км. Передбачається, що пропускна здатність газопроводу складе 55 млрд кубометрів газу в рік. Вартість проекту оцінюється майже в 10 млрд євро.

При цьому національне енергетичне агентство Данії 27 березня прийняв проміжне рішення по "Північному потоку - 2". В "Нафтогазі України" заявили, що таким чином Данія виступила проти будівництва газопроводу в своїх територіальних водах. Але оператор будівництва "Північного потоку - 2" Nord Stream 2 AG спростував цю інформацію. У компанії підкреслили: енергетичне агентство запросило додаткову екологічну експертизу проекту, а не заборонило його. Пізніше прес-служба агентства уточнила, що "не може підтвердити, що відомство повідомило" ні "проекту Nord Stream 2".

 
Коментарі (0)