ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоРада обмежить вміст фосфатів в миючих засобах

Рада обмежить вміст фосфатів в миючих засобах

Верховна Рада має намір поетапно ввести обмеження на виробництво, використання та поширення миючих засобів, що містять фосфати, аніонні поверхнево-активні речовини та містять хлор

Верховна Рада має намір поетапно ввести обмеження на виробництво, використання та поширення миючих засобів, що містять фосфати, аніонні поверхнево-активні речовини та містять хлор.

За прийняття відповідного законопроекту №1170 за основу проголосувало 240 депутатів при 226 необхідних, передають Українські Новини.

Згідно з положеннями документа, з 1 січня 2020 року пропонується заборонити виробництво, використання та поширення на території України мийних засобів з масовою часткою фосфатів більш 5% від маси миючого засобу, з 1 січня 2021 року - заборонити виробництво, використання та поширення миючих засобів з масовою часткою фосфатів більш 0,2%.

З 1 січня 2020 року запроваджується заборона на виробництво, використання та поширення на території України мийних засобів до складу яких входять хлор і хлорорганічні сполуки, з 1 січня 2021 року - на виробництво, використання та поширення миючих засобів з масовою часткою аніонних поверхнево-активних речовин більш 3,0%.

Для виробників, імпортерів, торгових мереж і суб'єктів роздрібної торгівлі, які ввозять, виробляють і реалізують миючі засоби, що містять фосфати і / або поверхнево-активні речовини для миючих засобів, пропонується ввести екологічний збір.

Переробка та утилізація такої нереалізованої продукції повинна буде здійснюватися за рахунок власників, виробників і імпортерів зазначених товарів.

У той же час для стимулювання розробок в сфері миючих засобів пропонується ввести пільгову систему кредитування і надання пільг по зменшенню податків.

Згідно з висновком комітету Ради з питань екологічної політики та природокористування, потребують коригування запропоновані проектом терміни заборони ввезення, виробництва, використання та поширення миючих засобів та вимоги до змісту фосфатів та інших сполук в миючих засобів відповідно до регламенту Європейського Союзу №648 / 2004.

В даний час вимоги до мийних засобів і поверхнево-активних речовин, що входять до їх складу, визначаються технічним регламентом миючих засобів.

Як повідомляли Українськi Новини, в 2013 році Кабінет Міністрів передав у Верховну Раду законопроект, що передбачає поетапне введення протягом 7 років заборони на виробництво, імпорт і реалізацію в Україні синтетичних миючих засобів та товарів побутової хімії, до складу якої входять фосфати.

Законопроектом пропонувалося ввести обмеження на вміст фосфатів в синтетичних миючих засобах і товарах побутової хімії: з 2014 року - на 17%; з 2016 року - на 10%; з 2019 року - на 5% і з 2021 року - на 0,7%.

 

 
Коментарі (0)