ГоловнаНовини ЖКГУтилізація ТПВРада планує посилити відповідальність для виробників батарейок

Рада планує посилити відповідальність для виробників батарейок

Громадян, які показують акумулятори де попало, також будуть штрафувати

Громадян, які показують акумулятори де попало, також будуть штрафувати

Депутати від «Слуги народу» запропонували посилити відповідальність для виробників батарейок і акумуляторів за весь життєвий цикл цієї продукції. У Раді вже зареєстрований відповідний законопроект (№2352). Зокрема, парламентарії хочуть багаторазово збільшити штрафи і розширити їх застосування за порушення законодавства в сфері обігу цих товарів, повідомляється на сайті Ради.

Законопроект пропонує встановити організаційні, технічні та природоохоронні вимоги до виконання обов'язків виробниками і суб'єктами господарювання в сфері управління відходами. Йдеться про збір, зберігання, перевезення, переробки, відновлення і видалення відходів батарей, акумуляторів і впровадженні системи управління ними. У тому числі йдеться про створення електронної інформаційної системи реєстрації виробників та суб'єктів господарювання в цій сфері.

У пояснювальній записці зазначається, що, підписавши угоду з ЄС, Україна взяла на себе зобов'язання, в тому числі, встановити механізм повного покриття витрат за принципом «забруднювач платить» і принципу розширеної відповідальності виробника.

Законопроектом в частині посилення законодавчих санкцій в сфері обігу батарей і акумуляторів пропонуються такі покарання:

За порушення вимог до маркування, заборони на використання в них окремих небезпечних речовин накладати штраф на посадових осіб та підприємців в розмірі від 400 до 1 тис. Неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто від 6,8 тис. Грн. До 17 тис. грн.).

Перешкоджання посадовими особами уповноважених органів або суб'єктам господарювання у створенні приватних місць збору відходів обкладається штрафом від 200 до 300 «мінімумів» (від 3,4 тис. Грн до 5,1 тис. Грн).

Штраф за неподання інформації або за неправдиву інформацію про обсяги введених в обіг і представлених на ринок батарей і акумуляторів складе від 6,8 тис. Тис. Грн до 17 тис. Грн., Відмова від прийому відходів від кінцевого споживача - від 3,4 тис . грн до 5,1 тис. грн.

За викидання відходів батарей і акумуляторів в непризначених місцях або в смітник для твердих побутових відходів громадян планується штрафувати в розмірі від 425 грн. до 680 грн., а посадових осіб і підприємців - від 850 грн до 1020 тис. грн.

 

 
Коментарі (0)