ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоРада планує повернути на доопрацювання мораторій на підвищення тарифів на ЖКП

Рада планує повернути на доопрацювання мораторій на підвищення тарифів на ЖКП

Проект мораторію на підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги 974-VIII, на думку фахівців, суперечить цілій низці діючих законів. З огляду на це, профільний комітет ВР пропонує відправити даний проект на доопрацювання.

Проект Закону про встановлення мораторію на підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги 974-VIII суперечить нормам діючого законодавства та має бути доопрацьований. Такий висновок зробив профільний комітет ВР з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства.

У висновку зазначається, що проект мораторію не узгоджується з пунктом 3 статті 116 Конституції України, згідно з яким забезпечення проведення цінової політики є повноваженням Кабінету Міністрів України.

Також, статтею 10 Закону України “Про ціни і ціноутворення”, передбачається, що зміна рівня державних фіксованих та регульованих цін і тарифів на окремі види продукції, товарів і послуг здійснюється органами місцевого самоврядування.

Крім того, частиною 4 ст. 31 Закону України “Про житлово-комунальні послуги” встановлюється, що у разі затвердження цін/тарифів на житлово-комунальні послуги нижче від розміру економічно обґрунтованих, виробники мають право на відшкодування різниці між затвердженими та економічно обгрунтованими розмірами тприфів за рахунок місцевих бюджетів.

Особлива увага у висновку звертається на те, що у преамбулі законопроекту зазначається, що даний Закон спрямований на забезпечення випередження зростання доходів населення над зростанням тарифів на компослуги та створення прозорого механізму формування тарифів на економічно обґрунтованому рівні. Втім, у тексті законопроекту дане питання залишається невирішеним.

Нагадаємо, що у Верховній Раді 6 березня було зареєстровано законопроект Закону про встановлення мораторію на підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги, а також, недопущення зниження рівня життя громадян України, зниження соціальної напруги серед населення, а також сприяння стабільного надходження коштів до організацій, що надають житлово - комунальні послуги та здійснюють тепло - енергозабезпечення.

 
Коментарі (1)
Коля Пухов
18 Березня 2016 p. 22:30
Мораторій на підвищення тарифів на ЖКП -- це все одно, що мораторій на продовження знецінення українських національних грошей...