ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаРада розгляне законопроект про зелені аукціони

Рада розгляне законопроект про зелені аукціони

Закон передбачає запровадження аукціонів з 2020 року.

У четвер, 25 квітня, Верховна Рада розглядатиме у другому читанні проект закону про забезпечення конкурентних умов виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії.

Законопроект № 8449-д передбачає поетапне введення аукціонів з розподілу квот держпідтримки виробників електроенергії з відновлюваних джерел енергії протягом 2020-2023 років. Для об'єктів альтернативної енергетики, введених в експлуатацію до 1 січня 2020, автори законопроекту пропонують зберегти діючу систему підтримки "зеленого тарифу", яка буде діяти до 2030 року.

"Перевагою нової системи підтримки перед існуючою системою" зелених "тарифів є більш тривалий термін підтримки (20 років з дати введення об'єкта ВДЕ в експлуатацію), гарантований викуп у виробників усього обсягу відпущеної електричної енергії за ціною, яка буде визначена за результатами аукціону (аукціонна ціна ) ", - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Автори проекту зазначають, що аналогічні системи підтримки ВДЕ діють в державах ЄС і привели до зростання ринку "зеленої" енергетики, а також зниження вартості електроенергії з поновлюваних джерел.

У грудні минулого року депутати підтримали законопроокт 8449-д у першому читанні.

Заступник голови парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу Ольга Белькова вказала на важливість згаданого законопроекту для розвитку "зеленої" енергетики в Україні, а також закликала переможця президентських виборів Володимира Зеленського позначити свою позицію з цього питання.

"У випадку, якщо команда новообраного президента Зеленського думає, які саме питання вимагають заяв в частині енергетики ... Завтра в ВРУ розглядається законопроект, який істотно впливає на долю" зеленої "енергії. Саме зараз буде доречна заява про аукціони", - написала політик на своїй сторінці в Facebook ввечері в середу, 24 квітня.

 

 
Коментарі (0)