ГоловнаНовини ЖКГМістобудуванняРада ухвалила скандальний містобудівний законопроект №5655

Рада ухвалила скандальний містобудівний законопроект №5655

Верховна Рада підтримала у другому читанні законопроект №5655, який передбачає реформу містобудування

 

Верховна Рада підтримала у другому читанні законопроект №5655, який передбачає реформу містобудування.

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури вказало, що документ передбачає, зокрема, максимальну цифровізацію процесів та автоматизацію дій з надання необхідних дозволів.

Зазначається, що в максимальній кількості процесів буде мінімізовано «людський фактор», зокрема деякі рішення з надання дозвільних документів формуватиметься без жодної участі людини. 

"Система запрограмована здійснювати перевірку відповідності повноти, формату, логічності та достовірності даних, порівняння даних із різних інформаційних систем. На підставі цього рішення формується автоматично та в режимі реального часу", - йдеться в повідомленні.

Також всі етапи будівельного процесу повинні фіксуватися в Державній електронній системі у сфері будівництва.

"На порталі системи передбачені електронні кабінети для всіх учасників процесу містобудування, зокрема органів містобудування, учасників ринку (замовників, підрядників, архітекторів тощо), регуляторів та органів реєстрації. Всі учасники зможуть моніторити онлайн хід виконання проекту, а також ознайомитись з електронною документацією проекту. Зокрема, низка ключових документів, наприклад проектна документація на будівництво, існуватимуть виключно як е-документи", - пояснили в міністерстві.

Крім того, документ передбачає посилення кримінальної та адміністративної відповідальності за незаконні дії.

Однак раніше мер Києва Віталій Кличко зазначав, що законопроєкт № 5655 треба доопрацювати, обговорити з громадськістю та професійним середовищем і тільки тоді виносити на голосування.

«Верховна Рада планує розглянути законопроект № 5655 про зміну системи містобудування. Фактично це - законопроект, який повністю нівелює контроль міст за будівництвом. І створює умови для монопольного централізованого допуску будівельників на ринок. А тим хто зайде, буде дозволено створити приватний орган контролю містобудівної діяльності без жодного впливу держави чи місцевого самоврядування! Таким чином, самовільне будівництво стає повністю легалізованим, порушуючи права як власників земельних ділянок, так і мешканців громад, - наголосив Віталій Кличко. - Асоціація міст України, мери міст неодноразово наголошували і закликають депутатів допрацювати законопроект №5655, обговорити його з громадськістю, з професійним середовищем, місцевим самоврядування.  І тільки тоді виносити на голосування в парламент», - йдеться в повідомленні на сайті КМДА.

 

 

 
Коментарі (0)