ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоРада «вдосконалила» приватизацію гуртожитків

Рада «вдосконалила» приватизацію гуртожитків

Верховна Рада прийняла закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правового регулювання реалізації житлових прав мешканців гуртожитків», зареєстрований за номером 1076 від 27.11.2014.

Верховна Рада України 20 квітня прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правового регулювання реалізації житлових прав мешканців гуртожитків». Проект закону зареєстрований від 27.11.14 за номером 1076.

За допомогою цього закону було внесено зміни до окремих положень Житлового кодексу Української РСР, Закону України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків». Законом у статті 128 Житлового Кодексу Української РСР передбачається норма, згідно якої законною підставою для володіння  та користування житловим приміщенням у гуртожитку є рішення про надання жилої площі, а у статтях 58, 129 цього Кодексу виключає положення, у відповідності до яких – ордер на жиле приміщення (спеціальний ордер) є єдиною підставою для вселення на надане житлове приміщення (житлову площу) та у статті 59 передбачає підстави і порядок визнання недійсним рішення про надання жилого приміщення, а не лише ордеру.

Дія цього Закону поширюється на громадян, які не мають власного житла, більше п’яти років на законних підставах зареєстровані за місцем проживання у гуртожитках та фактично проживають у них. Основною умовою дя одержання права на приватизацію житлових приміщень у гуртожитках є відсутність у громадянина власного житла. При цьому, якщо площа займаної квартири (будинку) менша санітарної норми (20 м2 на особу та додатково 10м2 на сім'ю), то громадянин має право використати залишок житлового чека для приватизації іншої квартири (будинку) державного житлового фонду, наймачем якої він є. 

Другою та третьою умовами є реєстрація за місцем проживання у гуртожитках та фактичне проживання у них більше п’яти років.

Головними умовами для приватизації житлових приміщень у гуртожитках, згідно із законом, має бути законність підстав проживання у цих приміщеннях, тривале (більше п’яти років) відкрите користування ними. Згідно із цим, передбачається статтю 1 Закону України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків» викласти у новій редакції згідно якої сфера дії цього Закону поширюється на громадян, які на законних підставах   проживають в гуртожитках і до набрання чинності цим Законом більше п’яти років відкрито  користувалися та продовжують користуватися жилою площею в гуртожитках. 

 
Коментарі (0)